Новият Европейски център за борба с тероризма отвори врати

Новият Европейски център за борба с тероризма отвори врати
A A+ A++ A

"По време на своето председателство в ЕС Холандия е насочена към постигането на конкретни резултати и едно от тях е по-ефективен обмен на информация”, заяви холандският министър по сигурността и правосъдието Ар ван дер Стьор на представянето на центъра по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в Амстердам.

„Създаването на този център ясно потвърждава това. Европа се нуждае от такова сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност и тероризма”, заяви той.

Структурата е платформа за обмен на информация между ЕС и координирането на международните операции за борба с тероризма, незаконния превоз на оръжие и финансирането на терористична дейност.
„Атаките в Париж показаха, че трябва да постигнем значителен напредък в обмена на информацията”, отбеляза от своя страна еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. „Трябва да работим заедно, а не поотделно, за да реагираме бързо и ефективно на съществуващите заплахи”, добави той.

Говорейки за центъра, директорът на Европол Боб Уейнрайт каза, че той започнал да функционира на 1 януари. В момента в него работят 30 експерти в областта на борбата с тероризма. В близко време броят им ще се увеличи до 40-50 души”, каза той.

„Една от основните задачи на експертите е да следят петте хиляди европейци, които се сражават на страната на терористите в Сирия и Ирак”, обяви Уейнрайт. „Връщайки се към Европа, те представляват сериозна заплаха за сигурността на нашите граждани и на живота ни. Вече имаме информация за около 3700 чуждестранни терористи. Но това не е пълната картина”, добави той.

Според него трябва активна работа за установяване на връзките на тероризма с подземния свят. „Запознати сме с много лица, заподозрени в тероризъм, включително организаторите на парижките атентати, които имат криминални досиета за трафик и търговия с оръжие. Структурата, базирана в Европол, ще действа като информационен център, за да се идентифицират тези връзки и да се осигури подкрепа на националните правоприлагащи органи”, каза още той.
Европейският център за борбата срещу тероризма се основава в централата на Европол в Хага.

#Европол #Европа #Хага #тероризъм #борба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"