Захариева: Докладите на ЕК не се пишат по доноси

Захариева: Докладите на ЕК не се пишат по доноси
Екатерина Захариева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладите на Европейската комисия не се пишат по доноси. Подобни твърдения са обида към ЕК и институциите. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева на заседанието на Висшия съдебен съвет и допълни, че комисията събира информация от всички институции и от различни източници.

"Абсурдно е. Европейската комисия събира информация от всички институции, комисията изпраща в България свои мисии, които се срещат с всички институции и събира информация от различни източници. Това (твърдение) е обида към самата комисия и към българските институции", каза Захариева.

Захариева призова да отпаднат съмненията, че България изпраща обективна информация на ЕК, както и да се спре със спекулациите. 

„Помолих да няма съмнения, че когато се изпраща информация от българските власти, в случая от Министерството на правосъдието, тя се събира от абсолютно всички заинтересовани институции, които имат ангажименти по изпълнение на препоръките в механизма и се изпраща актуално. Защото е имало такива намеци, че тогава, когато министрите ходят в Европейската комисия и се срещат с комисари и с генералния секретар , те не представят обективна информация. Имало е едва ли не желание министърът да изпраща доклад на ВСС какво прави там. Нека да уважаваме институцията. Това беше моят призив. Ясно е министърът на кой изпраща доклад и е ясно, че срещите с комисарите са един от най-важните ангажименти на министрите на правосъдието, които те трябва да изпълняват. Това беше моят призив“, коментира Захариева

Тя допълни, че винаги, когато българските министри се срещат с представителите на европейските институции, са давали обективна информация. Тя отхвърли като недопустими намеците на някои членове на ВСС министърът на правосъдието да им предоставя доклад какво върши и говори в Брюксел.

"Нека да уважаваме институциите. Ясно е на кого министрите изпращат доклад (на премиера) и е ясно, че срещите с европейските комисари са едни от най-важните за министрите на правосъдието", уточни Захариева. Тя допълни, че от миналата година има практика информацията, която се праща към ЕК да се изпраща в същото време и към институциите в България.

Висшият съдебен съвет обсъжда днес каква да бъде позицията му за излезлият в сряда доклад на Европейската комисия за състоянието на съдебната ни система. Една от основните критики в документа е именно към т.нар. правителство на съдебната власт.

На заседанието на кадровиците в системата присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

Министърът се обяви за ясен план за действие по препоръките на Еврокомисията. Затова и утре е първото заседание на новосформирания Съвет за съдебна реформа. Ще се направи отчет за напредъка по стратегията, поясни Захариева. На заседанието всички служители на ведомството ще получат задачи и срокове за изпълнението им, така че да се съобразят с препоръките, отправени от Брюксел.

#ВСС #доклад на ЕК #Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"