Сотир Цацаров: Радан Кънев не ми е мерител за оставка

Сотир Цацаров: Радан Кънев не ми е мерител за оставка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира за bTV случващото се в Галиче, разследването на смъртта на Тодор Йорданов във Враца, доклада на Европейската комисия и исканията за оставката му.

След като стана ясно, че прокурорът, изпратен в Галиче да проверява кмета Ценко Чоков, е баща на младеж, водещ дело за побой с основен свидетел сина на Чоков, Цацаров коментира: „Това, което разбрах, беше доста неприятна изненада“. Затова главният прокурор веднага изпратил заместника си – Борис Сарафов, във Враца. „Очаквам да се върне всеки момент, но първият резултат е отвод на прокурора“ Веселин Вътов.

„Не мога да знам всичко, което се случва в цялата прокуратура, но очевидно е неприятно и хвърля недобра сянка върху цялата проверка“, каза той.

Цацаров добави, че към този момент не може да знае какви са били мотивите на Вътов да приеме задачата. Според него е следвало да си направи отвод още в началото на проверката. Не знае защо не го е правил, може би е смятал, че това не може да повлияе на обективността на проверката. 

„Обективно погледнато, той не може да извърши обективна проверка, не но не мога да съдя за хората, преди да съм чул техните мотиви“, заяви Цацаров.

„Не мога да подозирам недобросъвестност, но нека изслушам Сарафов“, каза още той.

За смъртта на Тодор Йорданов, Цацаров коментира, че ключът към решаването на делото и правната му квалификация е съдебно-медицинската експертиза.

Всичко, събрано като доказателствен материал до момента, са свидетелски показания и писмени доказателства. Експертизата, трябва да е готова до края на деня днес или максимум до края на седмицата.

Наблюдаващият прокурор обмисля да разреши публично огласяване на тази експертиза, добави Цацаров.

Главният прокурор каза още, че не отрича критиките в доклада на Европейската комисия, но не би го нарекъл унищожителен. По думите му той е болезнено реалистичен, показва слабостите на много институции и не може да отречем, че отчита и слаб напредък по отношение на корупционните престъпления.

Помолен да коментира исканията за оставката му от бившия правосъден министър Христо Иванов и от лидера на ДСБ Радан Кънев, той каза:

„Иванов няма друг полезен ход, ясно е какво е оставил зад себе си, ясно е какво е пред него – най-вероятно политическа кариера или отново работа в НПО. Какво друго може да направи, освен да търси виновник вън от определен кръг?“

''Имам някакво съзнание за начина, по който работя, и не Христо Иванов е човекът, който ще ми иска оставката и ще ми дава оценка,'' каза още Цацаров.

По думите му ако човек в един момент осъзнае, че не може да се справи с това, което му е възложено, трябва да има достатъчно сили за оставка. „Но да тълкуваме един максимално реалистичен доклад като унищожителен – няма да стане, за да доставя удоволствие на някого, който е направил всичко възможно този доклад да бъде унищожителен, но не го е постигнал“.

''За Радан Кънев съм лошия, но и той не ми е мерител за оставка,'' каза още Цацаров. Той е опозиция, всеки има право за политическа изява, добави той.

#Сотир Цацаров #ЕК #Галиче #оставка #Радан Кънев #Христо Иванов #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"