Задържаха мъж с боен арсенал, заподозрян за ''показни екзекуции'' у нас

Задържаха мъж с боен арсенал, заподозрян за ''показни екзекуции'' у нас
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

При спецакция на полицията, ДАНС и ГДБОП е задържан мъж, притежател на цял боен арсенал.

Според заместник-главния прокурор Борислав Сарафов арестуваният може да е свързан с "показни екзекуции", извършени през последните седмици у нас.

Мъжът имал автомат "Калашников", 6 пушки, друг автомат с неустановен произход към момента, автоматичен пистолет, 17 пистолета със заличени номера, револвер, 34 цеви огнестрелно оръжие, 27 пълнителя, 32 метални елемента за оръжие, 522 патрона различна марка и калибър за различни типове оръжие, съобщи още Сарафов.

Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов обясни, че по казуса процесуално-следствените действия продължават и към момента. По думите му в хода на извършената оперативна работа служители на ДАНС и ГДБОП установяват и изучават задържания С.Н. /24г./.Мъжът е локализиран в София и задържан на 27 януари в лекия му автомобил. В него е намерено автоматично огнестрелно оръжие. При претърсването на друго жилище, в което С.Н живее във Варна, е открито значителното количество оръжие.

"Повдигнато му е обвинение по чл. 339 ал. 1 по НК, като това е работно обвинение, за което е предвидено наказание от 2 до 8 години, но тъй като се касае за големи количества оръжие, деянието му може бъде преквалифицирано по ал. 2 на чл. 339 от НК. Към момента са разпитани свидетели, от които по безспорен и категоричен начин се установява, че в негова фактическа власт са били откритите оръжия", обясни Белчев.

По думите му, мъжът е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане до СГС за взимане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" с оглед изключително високата обществена опасност на деянието. Предстоят експертизи на иззетия боен арсенал.

При друга мащабна съвместна операция на МВР и ДАНС, ръководена от прокуратурата, са иззети 108 килограма амфетамин. Акцията е проведена след наблюдение от близо половин година. В резултат на високия професионализъм, в момент на наркосделка са задържани девет души - 6 български граждани, част от тях с регистрации за различни престъпления, и 3-ма от арабски произход - двама йорданци и сириец. В автомобила им са открити близо 50 кг от дрогата, опакована в пликове.

Задържането е извършено вчера на територията на Пловдив. При последвалото претърсване на стопанска постройка в с. Петърч е намерено и иззето останалото количество от синтетичната дрога. По думите на гл. комисар Георги Костов става въпрос за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Работата по случая продължава, изяснява се участието и ролята на всеки един от задържаните в престъпната схема.

#ДАНС #оръжия #боен арсенал #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"