Главният прокурор на Румъния подаде оставка

Главният прокурор на Румъния подаде оставка
A A+ A++ A

Румънският главен прокурор обяви във вторник, че подава оставка, след като бе разпитан от специалната прокуратура за борба с корупцията. Тибериу Ницу бе замесен в скандал за злоупотреба с полицейски ескорт, който засегна също и бившия министър на вътрешните работи.

Намиращият се под натиск от една седмица прокурор определи оставката си като „акт на отговорност и на чест”. Той отрече в изявление да е използвал или да се е възползвал от "официални ескорти в смисъла, който влага закона в това понятие”. Името на Ницу се бе появило в досието на прокуратурата за борба с корупцията (Националната дирекция за борба срещу корупцията) срещу бившия министър на вътрешните работи Габриел Опря, обвинен в злоупотреба с власт за използване на екскорт за пътуване по начин, който се смята за нелегален. Антикорупционната дирекция иска сваляне на парламентарния му имунитет, за да започне наказателно производство.

Опря бе и вицепремиер в социалдемократическото правителство на Виктор Понта и, паднало в началото на ноември заради обществения отглас срещу нередностите, причинили смъртта на над 60 души при пожар в нощен клуб в Букурещ. Опря бе под натиск след след смъртта на полицейски мотоциклетист от кортежа му при придвижване в страната. Младият 28-годишен полицай падна в ров, изкопан от компания за дистрибуция на газ на голям булевард в Букурещ. Свидетели твърдят, че ямата не е била обозначена и кортежът е пътувал с прекалено висока скорост при дъжд. В Румъния едната от двете институции за борба с корупцията е Националната дирекция за борба срещу корупцията. Тя е независима прокуратура, която разследва престъпления по високите етажи на властта.

Другата е Държавната агенция "Интегритет", която следи за разминавания между доходите и стандарта на живот на държавните служители. Антикорупционната дирекция се занимава с корупционни престъпления от определено равнище нагоре. В Румъния заедно с прокурорите в нея работят определен брой полицаи, които са командировани. Така те скъсват всякаква йерархическа зависимост с полицията и стават директно подчинени на ръководителя на антикорупционната дирекция. В нея има ясно разграничение на функциите - отделни екипи извършват разследванията, други гледат делата в съдебната им фаза. Всички разполагат със сериозна експертна подкрепа - финансова, икономическа, компютърна, данъчна.


#прокурор #Румъния #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »