За новите служители в МВР - 12 заплати обезщетение и 25 дни отпуск

За новите служители в МВР - 12 заплати обезщетение и 25 дни отпуск
БГНЕС
A A+ A++ A

Чиновниците в МВР да получават 12 вместо 20 заплати при напускане, платеният годишен отпуск да се намали от 30 на 25 дни, а парите за послужено време и храна да са част от заплатата, предвиждат промени в Закона за МВР.

Държавните служители в МВР да получават 12 вместо досегашните 20 заплати като обезщетение при пенсиониране или напускане на системата. Платеният годишен отпуск в сектора да се намали от 30 на 25 работни дни, а възнаграждението за послужено време и парите за храна да се включат към работната заплата, вместо да се получават отделно. Това предвижда проектът за промени в Закона за МВР, който днес бе публикуван за обществено обсъждане. Очаква се законопроектът да бъде внесен в Министерския съвет на 17 февруари.

Орязването на социалните придобивки на административните служители в МВР е смекчено в сравнение с първоначално предложеното от финансовия министър при приемането на бюджета за 2016 г. Тогава Владислав Горанов предвиждаше 10, а не 20 заплати при напускане, намаляване на платения отпуск от 30 на 20 дни и отпадане на допълнителното възнаграждение за стаж и професионален опит за работещите по трудово правоотношение.

Това предложение обаче предизвика недоволството на полицейските служители и след дни на протести и блокади на центъра на София правителството се отказа от прокарването му.

Сега се предлага държавните служители в МВР да получават 12 заплати като обезщетение за напускане на системата. Това обаче ще важи само за служителите, които ще постъпят на работа след приемането на закона.

"По отношение на действащите държавни служители се предвижда запазване на размера на обезщетението", се посочва в законопроекта.

Веднага след публикуването на проекта най-голямата синдикална организация на полицейските служители – СФСМВР, заяви, че е против орязването на обезщетенията. Тя обвини вътрешния министър Румяна Бъчварова в "откровена спекулация" и лъжа заради заявката на МВР, че предложението е направено "в синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР".

 

#полиция #МВР #синдикати #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"