Потребителите, които не излязат на свободния пазар, нямат да плащат по-скъп ток

Потребителите, които не излязат на свободния пазар, нямат да плащат по-скъп ток
БГНЕС
A A+ A++ A

Потребителите, които не излязат на свободния пазар след въвеждането на стандартизираните товарови профили, няма да плащат по-скъпо за ток. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти, цитиран от БТА. Те ще останат в режима, в който са и сега, поясни той.

Очаква се стандартизираните товарови профили да могат да се ползват от потребителите от април. Действащото ценово решение на КЕВР е в сила до края на юни.

Стандартизираните товарови профили представляват таблици с коефициенти, които да покажат какво е разпределението на потреблението на ток за абонатите, които нямат електромери с почасов отчет. Те са едно от основните изисквания за отварянето на електроенергийния пазар, защото на тяхна база търговците на електроенергия ще могат да отправят оферти към потребителите. Тези профили бяха изготвени от електроразпределителните дружества.

Във връзка със заявленията на различни ВиК-дружества за повишаване на цените, Иванов каза, че КЕВР ще се произнесе по всяко от тях. В момента е актуално да завършим с т. нар. допълнени бизнес планове, които да бъдат валидни за 2016 г., отбеляза той. По думите му новите бизнес планове на ВиК-дружествата, които ще бъдат в съответствие с двете новоприети наредби - за цената и за качеството на водата, започват да действат от 1 януари 2017 година.

Таванът на цените беше свален от 4 процента на 2.5 процента от средномесечния доход на домакинствата в съответния район, където оперира ВиК, припомни Иванов. Намерения може да има всякакви, важно е какви ще са решенията, каза председателят на КЕВР. Той даде за пример електроразпределителните дружества и други компании, които през 2015 г. са заложили цени, според които токът е трябвало да поскъпне двойно. Електрическата енергия не се увеличи дори с 2 процента, припомни той.

#енергетика #електричество #КЕВР #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници