ЕК с прогноза, че БВП на България ще се увеличи с 1,5% през 2016 година

ЕК с прогноза, че БВП на България ще се увеличи с 1,5% през 2016 година
A A+ A++ A

Реалният БВП се очаква да се е увеличил с 2,2% през 2015 г., главно благодарение на износа и спада на цените на петрола, преди отново да спадне до 1,5% през 2016 г. заради редица фактори, включително слабо усвояване на европейски средства. Това посочва Европейската комисия в своя зимен доклад за икономическия растеж на България. Растежът обаче трябва да се възстанови отново до 2% през 2017 г. в резултат на засиленото вътрешно търсене.

Инфлацията се очаква да остане отрицателна и през 2016 г., но ще достигне положителни стойности към края на годината. Дефицитът по бюджета се очаква постепенно да намалее от 2,5% през 2015 г. до 2% от БВП през 2017 г. ЕК констатира, че публичните инвестиции също стимулират икономиката, докато частното потребление е относително слабо.

Отбелязва се обаче, че неблагоприятната бизнес среда и сдържаният приток на чуждестранни капитали се очаква да ограничат инвестиционния растеж в България през 2016-а/2017-а година. Публичните инвестиции също ще бележат спадове, главно заради забавяне на проекти, съфинансирани от ЕС. През прогнозирания период ЕК очаква износът да изпревари вноса благодарение на по-голямо търсене в ЕС, което ще доведе до положителен принос на нетния експорт за икономическия растеж на нашата страна.

Като цяло ЕК определя като балансирани рисковете, пред които е изправена икономиката ни . По отношение на рисковете Европейската комисия отбелязва още, че положителната изненада може да дойде от по-нататъшно подобрение при спазване на данъчното законодателство. В същото време всяка евентуална по-нататъшна подкрепа за финансовия сектор може да доведе до увеличаване на дефицита.

След леко подобряване през 2015 година структурният дефицит на България се очаква да се влоши временно през настоящата година до 2,75% от БВП, след което обаче да се върне под 2% от БВП през 2017-а година в контекста на мерките за консолидация, посочи ЕК. Като се има предвид все още доста големия бюджетен дефицит и ограничения растеж на икономиката, ЕК прогнозира повишение на съотношението държавен дълг към БВП - от 27% през 2014-а до 30% през 2017-а година.

 

#БВП #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"