По-високи данъци прогнозират финансови експерти

По-високи данъци прогнозират финансови експерти
БГНЕС
A A+ A++ A

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Около този извод се обединиха финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова по телевизия Bulgaria On Air.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа, показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри. "В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

„2/3 от икономическия растеж в страната е формиран от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка", посочи от своя страна Любомир Дацов.

По думите на финансовия експерт, лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни Дацов.

Той подчерта, че при структурен дефицит от 2,5% има съществен проблем. „При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5%, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система", прогнозира финансовият експерт.

По повод приетия нов закон за обществените поръчки, Мика Зайкова каза: "Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положирелен ефет. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга."

#данъци #Бюджетен дефицит #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"