Оланд пропиля одобрението, което спечели след атентатите в Париж

Оланд пропиля одобрението, което спечели след атентатите в Париж
БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд попадна в трудно положение заради плановете си да отнема паспортите на хора с двойно гражданство, осъдени за тероризъм, пише агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Дълго време Оланд бе най-непопулярният френски президент в историята, но рейтингът му скочи почти двойно, когато въведе строги мерки за сигурност, след като ислямистки бойци убиха 130 души из Париж на 13 ноември.

Дванадесет седмици по-късно от тази висока обществена подкрепа няма и помен заради безкрайните дебати и непрекъснато променящите се позиции на правителството по въпроса за двойното гражданство.
Темата предизвика дълбоко разделение във Френската социалистическа партия, от която е Оланд, и поставя под заплаха вече и без това малките му шансове да спечели нов мандат догодина.

"Допуснахме златото да се превърне в олово", каза министърка от френското правителство, пожелала анонимност, тъй като не може да критикува публично правителството, от което е част. "Създадохме усещане у френския народ, че това е единственото, което предприемаме", заяви тя. "Политическите успехи на Оланд след атентатите се обръщат срещу него."

Правителството призна, че планът за отнемане на паспортите до голяма степен е символичен ход, който вероятно няма да спре никой потенциален атентатор.

При лансирането на тази мярка тя изглеждаше добро решение за Оланд. Като обяви предложението си на извънредното съвместно заседание на двете камари на френския парламент, само три дни след вълната от стрелби и бомбени атентати, президентът правеше впечатление на решителен политик, същевременно готов на консенсус. Тогава десницата го подкрепи, а депутатите го аплодираха на крака.

Сега, след като първоначалният шок от нападенията започна да отслабва, това предложение е сериозен проблем. Въпросът е чувствителен за левицата, която по традиция е много благосклонна към предоставянето на мигрантите на правото да станат френски граждани.

В страна, където около 5% от хората на възраст между 18 и 50 години са с по два паспорта и мнозина от тях са от северноафрикански произход, критиците се безпокоят, че мярката ще дискриминира определена група граждани.

Оланд пропиля одобрението, което спечели след атентатите в Париж
Дълго време Оланд бе най-непопулярният френски президент в историята, но рейтингът му скочи почти двойно, когато въведе строги мерки за сигурност след атентатите в Париж.

Правосъдният министър Кристиан Тобира подаде оставка заради това предложение и разкритикува публично правителството. Имаше и призиви Оланд да се яви на първични избори преди президентския вот през 2017 г., а не автоматично да бъде издиган като кандидат на социалистите.

Тази тема "подпали неговия лагер", смята Фредерик Даби, анализатор от френския Институт за изследване на общественото мнение. Популярността на френския президент спадна с 10% в сравнение с преди месец и с 24%, отколкото преди два месеца, показаха огласените тази седмица резултати от проучване на ИФОП-ФИДЮСИАЛ. Сегашният му рейтинг е 26% - с два пункта под равнището, на което беше преди нападенията.

Причината донякъде е в това, че избирателите отново насочиха вниманието си към икономическите трудности, включително голямата безработица.

Но по-твърдата му позиция по отношение на сигурността задълбочи разделението в левицата и засили критиките, че въведените от него икономически реформи през 2014 г. прекалено облагодетелстват едрия бизнес.

Оланд иска да се кандидатира на изборите през 2017 г., на които вероятно би се изправил или срещу бившия президент консерватор Никола Саркози, или срещу бившия премиер консерватор Ален Жупе, а също и срещу Марин льо Пен от крайната десница.

Днес парламентът започна да разисква законопроекта за промени в конституцията, които засягат въпроса за гражданството и правомощията на правителството да мобявява извънредно положение.
Текстът на законопроекта обаче бе многократно пренаписван, което предизвика недоволство както отдясно, така и отляво, а това значи, че не е ясно дали Оланд ще успее да прокара законодателната инициатива в парламента.

Под натиска на депутатите от социалистическата партия в последния вариант на текста на предлагания закон вече не се упоменава изрично двойното гражданство. Но въпреки това на практика хората с двойно гражданство си остават неговата мишена - международното право забранява превръщането на хора в апатриди (лица без никакво гражданство) и затова правителството не може да отнеме паспорта на някого, който има само френско гражданство.

Ако не бъде постигнато споразумение по въпроса, "това ще е поражение за Франсоа Оланд, той няма да е постигнал единство по изключително важен въпрос", каза друг министър от правителството.

#Франция #атентат #Оланд #доверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници