Софиянци на протест – искат си трамвай № 6

Софиянци на протест – искат си трамвай № 6
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

На протест за запазване на трасето на трамвай № 6 от Петте кьошета до кв. Лозенец се събират в 14:00 часа днес жители на кв. Лозенец, организацията Спаси София и представители надруги неправителствени организации.

Кaкто стана ясно, още в края на февруари Общината планира закриване на поредния екологичен, електротранспорт, за да осигури достъп на автомобили до новата сграда на Софийския районен съд. Това решение беше взето без обществени обсъждания и в пълен разрез с претенциите София да се развива като зелен, устойчив и мобилен град.

Гражданското недоволство е огромно и за това свидетелстват над 3000 подписа, които бяха събрани за по-малко от 2 седмици, съобщават от Спаси София. Организацията изпрати писма до редица национални и европейски институции с искане да вземат отношение по този сериозен за бъдещето на града проблем. Сред тях са както кметът Йорданка Фандъкова, така и председателят на СОС Елен Гердижков, всички общински съветници, държавният и софийският омбудсман, комисиите за защита от дискриминация и за защита на потребителите.

Писма са изпратени и до комисаря по транспорт Виолета Брулц, комисаря по екология Кармену Вела и до Джовани Ла Вия, шеф на парламентарната комисия по околна среда и публично здраве в ЕП и Михаел Крамер, шеф на парламентарната комисия по транспорт и туризъм в ЕП. Също така е информирана и мрежата EUROCITIES, в която членуват местните власти на най-големите европейски градове, за това как в Столична Община разбират обещаните “зелени политики”.

Известен е и секретариатът, който организира състезанието Европейска Зелена Столица, за систематичното унищожаване на най-зеления и преживяващ своя европейски ренесанс градски транспорт.

София е столицата с най-замърсен въздух в Европа, заради което Европейската комисия започна процедура срещу България, с което рискуваме да плащаме хиляди евро глоба за всеки ден с нива на замърсяване, превишаващи допустимите норми. Също така, според информация на българските институции, над 15% от децата в София страдат от някаква форма на респираторно заболяване. Въпреки това, за последните 10 години бяха закрити 9,88 км трамвайни трасета, а общият брой пътници в градския транспорт постоянно намалява за сметка на хората, използващи автомобили, заявяват от Спаси София.

 

 

 

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »