Джон Кери: Москва има намерение да спре огъня в Сирия

Джон Кери: Москва има намерение да спре огъня в Сирия
Джон Кери Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Водят се преговори с Русия за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до цивилните в Сирия, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Условията по прекратяване на огъня се обсъждат и Русия направи някои конструктивни предложения как то може да бъде приложено на практика, каза Кери. Той посочи, че министрите на външните работи на редица страни, които играят ключова роля в сирийския конфликт, ще обсъдят въпроса на 11 февруари в Мюнхен.

По думите на Кери, Русия има намерение да прекрати военните си операции в Сирия. „Пред мен Русия много пряко е заявявала, че е готова за прекратяване на огъня”, заяви Кери, цитиран от АФП. „Иранците потвърдиха в Лондон, че също ще подкрепят примирие сега”, допълни Кери, който в момента е в Колумбия, където се срещна с президента Хуан Мануел Сантос.

„През следващите дни ще разберем колко са сериозни намеренията на всяка от страните”, добави той, след като вчера изрично обвини руските бомбардировки срещу опозицията в Сирия за прекъснатите мирни преговори в Женева.

Москва подкрепи настъпването на войските на режима на Башар Асад в регионалния център Алепо. Има жертви сред цивилното население, включително жени и деца, а руските бомби са насочени и срещу болници, допълни Кери.

Признавайки, че Русия е направила предложения за постигане на мир в Сирия, които могат да бъдат приложени, Кери допълва: „Ако обаче това са просто приказки, които отлагат спирането на бомбардировките, никой няма да ги приеме”, прибави Кери. Следващата седмица в Мюнхен предстои среща на страните, част от международната група в подкрепа на Сирия. Сред тях са САЩ, Русия и Иран.

По-рано руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин съобщи, че на 11 февруари Русия ще излезе с нови идеи за възобновяване на мирните преговори за Сирия в Женева.



#Джон Кери #войната в Сирия #Русия #спиране на огъня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »