Кристалина Георгиева ще продължи да работи в Европейската комисия

Кристалина Георгиева ще продължи да работи в Европейската комисия
БГНЕС
A A+ A++ A

Политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор - бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Това е уверила в телефонен разговор премиера Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, съобщи пресслужбата на правителството.

Без да се посочва конкретно, че българският еврокомисар се отказва от номинация за генерален секретар на ООН, от съобщението се разбира, че Кристалина Георгиева предпочита да завърши петгодишния си мандат на заместник-председател на ЕК.

С това най-вероятно се слага край на спекулациите около българската кандидатура на високия пост в ООН. Другата номинация е за Ирина Бокова, която в момента е председател на ЮНЕСКО.

В интервю за столичен вестник днес, бившият външен министър Соломон Паси заяви, че при номинация на Кристалина Георгиева руският президент ще наложи вето. Освен това никой няма да допусне на два висши поста в ООН да застанат двама българи.

"До края на март имаме срок. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", обясни Борисов, но не пожела да уточни коя от двете българки, спрягани за поста - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството.

#Кристалина Геoргиева #ООН #ЕС #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници