Официално: Сандърс би Хилари Клинтън в Ню Хемпшир

Официално: Сандърс би Хилари Клинтън в Ню Хемпшир
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският сенатор Бърни Сандърс победи на първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия в щата Ню Хемпшър.

След преброяване на 80% от бюлетините той има подкрепата на 60% от гласовете, а единствената му съперничка Хилари Клинтън едва 38 процента. Самата Клинтън му се обадила по телефона, за да поздрави за победата.

Сенатор Сандърс, който определя себе си като демократичен социалист, заяви, че победата му в Ню Хемпшър изпраща на големия бизнес и на политическата върхушка следния сигнал: „Правителството принадлежи на целия народ, а не само на богаташите“.

Според наблюдателите 74-годишният сенатор се радва на подкрепата на младите американци. Трябва да се отчита, че Ню Хемпшър не е типичен щат и неговите жители често са гласували за кандидати, които в крайна сметка не са стигали до номинацията на партията на кандидатът президент.

Националните допитвания показват, че фаворитът сред привържениците на партията си остават бившата първа лейди и ръководителка на американската дипломация през 2009-2012 г. Хилари Клинтън. За главна причина се смята острата критика на Сандърс спрямо американския корпоративен свят и отказът му да приема финансиране от Уол Стрийт.

Следващите първични избори и за двете основни партии са в щатите Невада и Южна Каролина, където изгледите за 68-годишната Клинтън изглеждат доста по-благоприятни.

На 1 март пък е супервторникът, когато първични избори на Демократическата и Републиканската партии ще се проведат едновременно в 14 щата.


#Бърни Сандърс #Хилари Клинтън #САЩ #демократи #партия #републиканци #номинации #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"