Разделение в кабинета след номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Разделение в кабинета след номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A
Министерството на външните работи съобщи, че Ирина Бокова е българската номинация за поста Генерален секретар на ООН.

''С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН,'' се казва в съобщението. Писмото е подписано от Министъра на външните работи на 9 февруари 2016 година.
 
Основните парламентарни сили - ГЕРБ, БСП и ДПС изразиха одобрението си за номинацията. За социалистите е дори закъсняла, а според управляващата партия има всички шансове, макар издигането да не значи избиране. Депутати от Реформаторския блок, които излязоха в опозиция, смятат кандидатурата на Бокова за "катастрофално неподходяща" и разделяща обществото.
 
Имаше задочен дебат относно това дали България трябва да номинира Ирина Бокова, или да предпочете Кристалина Георгиева. Българският еврокомисар обаче вчера обяви, че ще изпълни ангажиментите, поети в ЕК.

По-рано днес стана ясно, че Словения вече е внесла в ООН кандидатурата на Данило Тюрк за нов генерален секретар на световната организация.

Опозиционната Словенска демократическа партия на бившия премиер Янез Янша обаче се обяви против кандидатурата на Тюрк, изтъквайки, че президентският му мандат е бил белязан от подчертано политическо пристрастие в полза на левицата.

Бъдещият генерален секретар на ООН ще бъде одобрен от Съвета за сигурност, който след това ще го предложи за гласуване на Общото събрание на световната организация. Очаква се процедурата да бъде приключена наесен.

Сред споменаваните кандидати за поста са бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония, външният министър на Хърватия Весна Пешич, бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк и президента на Чили Мишел Бачелет.

Досега Световната организация не е била оглавявана от представител на Източна Европа, така че според мнозина анализатори, това ще се случи именно през 2018 година. Нещо повече, за наблюдателите, българската кандидатура най-вероятно ще спечели. 

#Ирина Бокова #ЮНЕСКО #коалиция #партии #Македония #Източна Европа #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"