Все по-често компаниите търсят новите си служители в социалните мрежи

Все по-често компаниите търсят новите си служители в социалните мрежи
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Десетки фирми и организации се включиха в петото поред издание на компаниите за набиране и подбор на персонал. Следвайки динамиката на времето и развитието на технологиите, вече може да намерим работното си място и чрез социалните мрежи.

Нещо повече, напоследък това се превръща в най - често използвания подход. Разбира се, със своите плюсове и минуси, казва Ева Пентова - изпълнителен директор в HR-компания: Вече могат да се “пускат обяви“, грубо казано, и в LinkedIn.

Съответно и датите могат да прилагат техни автобиографии, резюмета или допълнителни, но изискани документи като дипломи, сертификати, към тази платформа или към LinkedIn. Това е един от много често използваните методи от компаниите, тъй като достига до много голям брой потенциални кандидати, не само може би за тази позиция, но и за всяка една.

За съжаление, има много лоши практики на българския пазар - от неполучаване на обратна връзка , несвързване впоследствие с кандидатите, търсене на кандидатите, само когато компанията има интерес. Комуникацията трябва да е винаги двупосочна, но невинаги се получава. Друга модерна вълна в компетенциите на търсещите работа е изучаването на източните езици и култури.

Все още малко компании търсят точно това у потенциалните си служители, но предвид разширяването на пазарите и обръщането им на изток, амбициозните кандидатстващи смятат, че това ще е от полза, разкри Пентова. Английският вече се счита за някаква даденост, т.е. него го имаме по принцип, задължително всеки. Но наистина източните езици започват да завзимат първи места, когато компаниите търсят дадени позиции. Не мога да си отговоря дали винаги е изискване за позицията.

Всяко едно нещо, което имаш в повече, е предимство и би ти донесло повече ценност като кандидат за даден проект.Особено интересни за служителите напоследък са и различните видове социални придобивки на работното място. Освен стандартните сред тях като ваучерите за храна, допълнителното здравно и пенсионно застраховане, все по - често си проправят път и по - нехарактерните фитнес и масажи, и дори помещения за антистрес терпия: Възнаграждението включва и социалните придобивки, и организационната култура, и средата , в която работим.

Много често хората вече дори пренебрегват заплатата като фактор за избор на ново работно място, а предпочитат да се насочат към по-спокойна работна среда, сплотен колектив. Въображението на HR-компаниите стига дори до там да организира игри не само по време на тиймбилдингите, но и в ежедневната работа на служителите.

По този начин се натрупва ползотворен опит и контакт в екипа, смятат специалисти.

#социална мрежа #работодатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »