Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България

Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България
БГНЕС
A A+ A++ A

Молба за предоставяне на международна закрила тя е подала за втори път, след като през юни 2014 г, агенцията веднъж й отказва. Административният съд в София потвърждава отказа на ДАБ като отхвърля жалбата на Шахсвани.

На 2 март Административният съд в Бургас ще разгледа отново жалба на Захра Шахсвани, избягала от Иран и искаща да остане да живее постоянно в България.

Захра Шахсвани, която е на 22 години, на 26 ноември 2015 г. прави втори опит да получи разрешение от българските власти да остане в страната. Този път към Регистрационно-приемателен център за бежанци с. Баня, община Нова Загора, защото към този момент тя вече живее в Несебър.

Мотивът за отказа е, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо Ш.З.Х не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут", се посочва в съобщението на съда.

Според справка на дирекция "Международна дейност" към ДАБ за Шахсвани не съществува реална опасност от тежки посегателства по смисъла на Закона за убежището и бежанците. Освен това няма въоръжени конфликти на територията на Иран и решението й да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота или личността й като цивилно лице.

Когато иска закрила, пред служители в центъра в с. Баня Захра Шахсвани е заявила, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, поради религията си. Тя е християнка, се вижда от решението на Административния съд в София по първия отказ на ДАБ през 2014 г.

Напуснала е Иран легално през 2012 г., преминала е през Турция и през лятото на 2013 г. нелегално е влязла в България, се разбира още от съдебното решение.

В прессъобщението на бургаския съд се казва, че делото е отложено за 2 март по искане на защитата на Шахсавани за представяне на допълнителни доказателства.

 

 

#бежанец #българско гражданство #Иран #християнство #съдебно решение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »