Избраха банковия консорциум, който да осигури до 650 млн. евро заем за БЕХ

Избраха банковия консорциум, който да осигури до 650 млн. евро заем за БЕХ
БГНЕС
A A+ A++ A

Избран е консорциумът, който ще бъде поканен за договаряне на клаузите и сключване на договор за осигуряването на мостово финансиране до 650 млн. евро за Българския енергиен холдинг. От двата консорциума, подали обвързващи оферти за отпускане на заема, на първо място е консорциумът между Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities, съобщиха от холдинга. 

БЕХ обаче запазва правото си да покани за водене на преговори за сключване на договор класирания на второ място консорциум във всеки един момент, подчертаха от държавната компания.

Комисията, назначена в БЕХ за оценка на получените оферти, приключи работата си във вторник, 8 март.

Мостовото финансиране е за срок до 12 месеца, без обезпечение, и ще бъде рефинансирано чрез последващо пласиране на облигационна емисия.

Средствата от мостовото финансиране ще бъдат използвани за изплащане на натрупаните задължения на Националната електрическа компания към ТЕЦ-овете „Ей И Ес Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица изток 3“, за да влезе в сила на намалението на цените по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и покриване на задълженията на централите към „Мини Марица-изток“ ЕАД.

По последни данни задължението на НЕК към двете американски централи е около 950 млн.лв., а дълговете от тяхна страна към Мини "Марица Изток" е 340 млн.лв.



#консорциум #банки #кредит #БЕХ #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"