Членовете на ВСС вече със заплати от 6 900 лева

Членовете на ВСС вече със заплати от 6 900 лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Членовете на ВСС ще получават месечно възнаграждение колкото и тримата големи в съдебната власт-главният прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния апелативен съд - 6 900 лв. Това става факт с приетите промени в Закона за съдебната власт на второ четене.

Идеята за изравняване на заплатите е на депутата от ПФ Емил Димитров.

Методи Андреев от ГЕРБ коментира, че фундаментът на съдебната власт - Висшият съдебен съвет, е компрометиран.

''99% от гражданите ни са убедени, че съдебната ни система не работи добре,'' заяви Андреев и допълни, че е категорично против вдигането на заплатите на членовете на ВСС.

Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни и зле платени, кой, запита пък от своя страна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Корман Исмаилов от РБ посочи, че това е висшият орган на съдебната система и се предполага, че избраните от този орган хора да работят са с морални и професионални качества. Според Исмаилов за тях се очаква, че заплатата не е основният мотив. Получава се така, че в България хората имат чест и престиж, защото получават голямата заплата, което не приемам, подчерта той.

Според Атанас Атанасов от ДСБ не е невъзможно държавата да плати 250 000 лв. повече за тези възнаграждения.

Въпросът е дали е справедливо този орган с оглед на компетенциите и правомощията си да получава такъв размер на възнагражденията си, запита Атанасов. Той бе категоричен, че не може членовете на ВСС да получават заплата, колкото заплатата на тримата големи във ВСС. Освен това народните представители решиха, че членовете на ВСС няма да получат възнаграждение за участието си в комисии към Съвета.

#ВСС #Върховния административен съд #съдебната власт #Върховния административен съд #прокурор #Емил Димитров #Атанас Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"