Наши депутати са се въздържали при гласуването в Европарламента за напредъка на Турция, Джамбазки е гласувал "против"

Наши депутати са се въздържали при гласуването в Европарламента за напредъка на Турция, Джамбазки е гласувал "против"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските евродепутати от ЕНП-ГЕРБ и ПЕС-БСП са се въздържали при гласуването на приетата резолюция в Страсбург за напредъка на Турция в присъединителния процес. Това сочат данни на организацията ВоутУоч, която следи системата на гласуването.

Необвързващият документ беше приет вчера с мнозинство от депутатите в парламента. В него се приветства инициативата на президента на Кипър турският език да стане официален за ЕС. Това би означавало всички официални документи на европейските институции да бъдат превеждани също и на турски. Текстът са подкрепили четиримата евродепутати на ДПС от групата на Либералите както и депутатът Николай Бареков от групата на Консерваторите. Против е гласувал единствено Ангел Джамбазки от ВМРО.

"Най-малкото, което ще се случи, е незабавно протурските политически сили в България ще поискат и в България турският език да бъде официален и ще се мотивират с това, че има такъв на европейско ниво. А следващото нещо, което ще се случи, е отваряне, нова стъпка, към някаква форма на присъединяване на Турция към ЕС, което ще бъде пагубно за този съюз, тъй като Турция като икономика и като население ще бъде най-голямата европейска държава и трябва да има най-много на брой европейски представители, т.е. Съюзът ще стане турско-европейски, не европейски", заяви Джамбазки пред БНР.

Предложението на кипърския президент Никос Анастасиадис за официализиране на турския език в Евросъюза е част от инициативата му за пробив в преговорите за обединяване на Кипър с турскоговорящата част на острова, окупирана от войските на Анкара от 1974 г.

 

#Европейски парламент #Ангел Джамазки #Николай Бареков #Турция #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »