Заемът от 650 млн. евро за НЕК влиза в цената на тока

Заемът от 650 млн. евро за НЕК влиза в цената на тока
БГНЕС
A A+ A++ A

В цената на електроенергията вече ще бъдат включени и разходите за обслужването на заема от 650 млн. евро, който до дни ще бъде отпуснат на Българския енергиен холдниг от международен банков консорциум. Държавният холдинг пък ще прехвърли задължението на НЕК, за да се разплати с двата американски ТЕЦ в маришкия басеин. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Той каза, че енергийният регулатор ще признае разходите на НЕК, а в ценовото предложение за цената на тока на електрокомпанията е калкулиран заемът от 650 милиона евро, който предстои да се вземе. От ценовото заявление стана ясно, че само плащаниятата на лихвите по кредита ще бъдат 68 милиона лева годишно.

"Надявам се в рамките на следващите дни, когато се подпише кредитното споразумение в неговия финален вариант, това ще бъде добър знак, защото НЕК ще се разплати за стари задължения", добави Иванов.

Така ако разходите за заема, които НЕК иска да й бъдат признати в заявлението си за цената на тока, то разплащането на държавата с американските централи може да бъде калкулирано в цената на тока за бита.

А иначе Иванов не отговори на въпроса дали ще падне цената на тока от 1 юли като посочи, че няма да прави прогнози.

Преди месец шефът на КЕВР коментира, че по-ниската цена на природния газ ще се отрази в намаление на добавката "задължение към обществото", която е част от общата ни сметка за ток.



#НЕК #БЕХ #КЕВР #кредит #цена на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »