Реформаторите искат отмяна на решението за поскъпване на столичното билетче за транспорт

Реформаторите искат отмяна на решението за поскъпване на столичното билетче за транспорт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението за цената на еднократното пътуване в София и на десетте талона следва да бъде отменено от Общинския съвет. Това заяви от името на мнозинството от групата на Реформаторския блок в СОС, общинският съветник Марта Георгиева.

Групата ще внесе предложение да бъде отменено решение 269, чл.2 от 14 април. Решенията, относно транспортната политика на Столична Община, следва да бъдат детайлно обсъдени, променени и после гласувани. Те трябва да бъдат обосновани с утвърдена методика, а не на базата на „икономическа рамка”, предложена от вече дискредитирания ЦГМ. Няма как да имаме доверие на обосновката на ЦГМ, когато са на лице манипулирани обществени поръчки с раздути цени. Това само потвърждава позицията ни „против” при първото гласуване на въпросните превозни документи.

Марта Георгиева се обоснова и на факта, че кметът Йорданка Фандъкова, която преди е защитила тази цена и това решение, също е загубила доверие в "Центъра за градска мобилност" и иска оставката на ръководството му.

Трайчо Трайков припомни, че Реформаторският блок подкрепи бюджета на общината, защото една от стратегическите цели е София да стане по-зелен, чист и здравословен град. Решението, което предвижда увеличение на цената за пътуване, противоречи на тази стратегия, защото ефектът е, че хората, които не ползват преференциална цена, ще се качат на колите си и на таксита. Това ще увеличи трафика, оттам и емисиите на вредни газове. Ние не искаме София да продължава да се превръща в „газова камера” за децата ни.

Трайчо Трайков изрази готовността си да даде професионалното си мнение как могат да бъдат оптимизирани разходите в ЦГМ, при положение, че му бъде предоставена необходимата документация за това. Дясна политика означава икономическа и финансова ефективност, съобразени с пазарна политика, прозрачност на обществените поръчки и съблюдаване интереса на гражданите. Общинските съветници, представляващи ДСБ и Гражданския съвет, твърдо се придържаме към този принцип.

Марта Георгиева даде пример и с общинско предприятие „Екоравновесие”, платило три милиона лева за приют от отворен тип, като наличният резултат е - заградено с телена мрежа голо поле. При тази цена и при предвидените за настаняване там бездомни животни, това означава, че за всяко куче би трябвало да са построени 3,5 кв.м. площ, отговарящи на цената на три- звезден хотел, а това очевидно не е така .Тя призова обществеността и журналистите да подпомагат активността на общинските съветници от РБ, в посока прозрачност и ефективност при разходване на обществените пари.

#Трайчо Трайков #реформатори #СОС #Йорданка Фандъкова #мобилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »