Тракийска шлем-маска, открадната преди 20 години, се завърна в пловдивски музей

Тракийска шлем-маска, открадната преди 20 години, се завърна в пловдивски музей
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В далечната 1995 година само за три минути в една неделна обедна почивка на музея, в него влизат двама въоръжени мъже, удрят пазача, разбиват му главата и го привеждат в безсъзнание, след което с обувката му чупят витрината и задигат единствено този експонат.

На една ръка разстояние от него е имало 600 златни монети, но нищо от тях не е взето. ДАНС все още разплита международния канал, по който тя е изнесена, но очевидно става дума за конкретна поръчка. Три такива маски има запазени в света, другите две са в Италия и Франция, но тази е най- красивата от всички, каза днес директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

За цената и може да се спори, но съдейки по аналогичните експонати, предлагани на търгове, тя варира между два и три милиона евро. Шлем-маската е принадлежала на знатен тракиец, открита е при археологически разкопки на могила на мястото, където по-късно е построена пивоварната "Каменица".

Така се е наричало и едно от загубените тепета на Пловдив. Откритието е направено през 1905 година от тогавашния директор на библиотеката и музея Борис Дякович. За високото положение на погребания мъж археолозите съдят и по качеството на останалите находки в гробницата, изложени в отделна витрина в музея. Шлем-маската е изработена от желязо със сребърно покритие.

С нейното връщане в експозицията Археологическият музей в Пловдив става един от най- богатите с тракийски съкровища в света. Маската е реставрирана от Милица Илиева и е представена в целия и блясък. 20-те години, в които тя е била обект на незаконно присвояване и притежаване, са нанесли щети върху антиката. От утре всички гости на музея могат да я видят.


#Пловдив #кражба #траки #експонати #търгове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"