И правосъдният министър поиска еднаква практика по дела за катастрофи

И правосъдният министър поиска еднаква практика по дела за катастрофи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска тълкувателно решение от Върховния касационен съд (ВКС) заради противоречивата съдебна практика по делата за причиняване на смърт при пътнотранспортни произшествия (ПТП).

Въпросът, на който Захариева очаква отговор, е: налице ли е съпричиняване на смъртта или телесната повреда от страна на пешеходец при пресичане в случаите, когато шофьорът е карал с превишена скорост. И следва ли ако е налице такова съпричиняване да се налага по-леко наказание на шофьора.

В искането си министърът посочва, че към момента съществува различна практика, съобщава пресцентърът на министерството. Някои съдебни състави приемат, че при причинена смърт или телесна повреда на пешеходна пътека, превишената скорост и неспазването на знаци и пътна маркировка от шофьора са утежняващи вината му обстоятелства. Поради което следва да му се наложи по-тежко наказание. В тези случаи съдиите изключват съпричастността на пешеходеца, дори ако той не е спазил правилата за пресичане на пешеходна пътека.

"Други съдебни състави считат, че съществува причинна връзка между нарушението на режима на скоростта от страна на водача и допуснатото ПТП, в резултат на което е причинена смърт или телесна повреда на пешеходец, поради внезапното навлизане на пешеходеца в т.н. "опасна зона за спиране" на МПС", пише в искането си Захариева. Според съдебната практика в тези случаи, ако пешеходецът е нарушил правилата за пресичане е налице съпричиняване, което обуславя по-леко наказание за шофьора.

Сред посочените казуси е и този със загиналата на пешеходна пътека Лора Казанлиева. Катастрофата бе причинена от моторист, карал с превишена скорост. На 27 март ВКС окончателно осъди причинителя на катастрофата на 2 години затвор, като в мотивите си посочи, че тя не се е огледала, пресичайки на пешеходна пътека, не е преценила скоростта на моториста и така е "съпричинила" произшествието.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров също поиска тълкувателно решение за противоречивата съдебна практика по делата с катастрофи. Той акцентира върху различния подход, който съдиите използват за определяне на наказанията на извършители на ПТП, при които има загинали пешеходци, и най-вече – на аргументите, с които се обосновават условните им присъди. Според главния прокурор е необходимо уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци като съпричиняване.

Друг въпрос, за който Цацаров поиска тълкувателно решение, е влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на катастрофа при приложението на по-тежката квалификация "особено тежък случай".

#Екатериа Захариева #ПТП #Върховен касационен съд #Сотир Цацаров #пешеходна пътека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници