Плевнелиев: Имам последната тежка дума за изборния кодекс

Плевнелиев: Имам последната тежка дума за изборния кодекс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Очаквам постигнатото на лидерската среща, да намери своята реализация,'' заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в Австрия, по повод промените в Изборния кодекс и проведената среща между премиера Борисов и партиите, подкрепящи правителството.

„Запазвам своето право да видя конкретните формулировки по всеки един от въпросите, по всеки един от текстовете, за да мога след това да кажа своята крайна дума“, отбеляза държавният глава.

„Ако се стигне до ситуация, при която идеята, която чухме всички ние, да се наложи забрана за провеждане на референдум и национални избори по едно и също време отпадне, тогава обаче остава в сила това, че законите в държавата важат за всички, включително и за президента, т.е. дори и в Изборния кодекс да се каже, че отпада такава забрана за провеждане в един и същи ден, в закона за референдумите има много ясна разпоредба към днешна дата, която казва, че референдуми се провеждат заедно с национални избори. Като държавен глава аз съм длъжен да давам пример на нацията за спазване на закони“, каза Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на „Дондуков” 2.

Президентът посочи още, че ще вземе съответните решения на база на формулировките, което ще предприемат народните представители. „Чувам внимателно всички аргументи. Следя внимателно законодателния процес в Народното събрание и по конституция имам своята тежка, крайна дума след като законът мине съответно през своята демократична процедура – първо в Народното събрание, после при президента“, каза още държавният глава. Президентът Росен Плевнелиев разговаря с българи във Виена, които го посрещнаха пред двореца "Хофбург" с искане да наложи вето върху Изборния кодекс. Те му връчиха петиция относно ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната


#Росен Плевнелиев #Австрия #посещение #Изборен кодекс #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »