Германският Парламент привиква банкер №1 на еврозоната, да се обяснява за ниските лихви

Германският Парламент привиква банкер №1 на еврозоната, да се обяснява за ниските лихви
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германският парламент (Бундестаг) желае да покани президента на ЕЦБ Марио Драги да обясни провежданата от централна банка политика на извънредно ниски лихви.

Това заявиха източници от управляващата коалиция в страната, цитирани от медиите. Драги ще бъде питан и за прекалено стимулиращата парична политика,

Срещата най-вероятно ще се проведе след края на лятната парламентарна ваканция на 5-и септември и ще включва немските депутати, които са членове на европейската комисия за бюджет и финанси към Бундестага.

На този етап говорител на ЕЦБ не коментира информацията.

Междувременно Андреас Доберт, член на Изпълнителния съвет на Бундесбанк, отбеляза в интервю за агенция Блумбърг, че европейски банки се справят "сравнително добре" в условията на отрицателни лихвени ставки, въпреки че провежданата от ЕЦБ агресивна стимулираща лихвена политика е предизвикателство за тяхната рентабилност.

Признавайки, че е трудно за банките да правят пари в тази среда в дългосрочен план, той обаче посочи, че както настоящата парична политика е печеливша за стабилните банки, така и стабилните банки от своя страна са печеливши от ценовата стабилност. Според него е оправдана паричната политика на Европейската централна банка, включваща и отрицателна депозитна лихва.

В същото време централният банкер заяви, че трябва да се запази силния надзорен подход за търговските банки.

Домберт цитира проучвания, които обвързват силните капиталови нива на банките с повече и по-висококачествените кредити, отпускани от тях.

 

#Бундестаг #Парламент #Марио Драги #ЕЦБ #лихви #банки #кредити #депутати #бюджет #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »