ГЕРБ алармира: Община Кърджали е пред фалит заради управленския произвол и демагогията на кмета

ГЕРБ алармира: Община Кърджали е пред фалит заради управленския произвол и демагогията на кмета
Хасан Азис / БГНЕС
A A+ A++ A

Община Кърджали е на ръба на фалита, заради неадекватната си финансова политика, разхищаването на бюджетни средства, управленския произвол и демагогията на кмета, алармираха съветниците от групата на ГЕРБ, предаде БГНЕС. Според кмета Хасан Азис обаче в тези твърдения няма нищо ново, слушал е всичко това и през изминалия мандат.

„Няма никаква истина в апокалиптичните картини, с които ГЕРБ плаши хората предпразнично. Явно това е пореден опит да привлекат вниманието към себе си. Защо ГЕРБ не направи нищо за Кърджали, една улица да асфалтират, водоснабдяване да осигурят, парк да изградят, нали държат държавната власт“, контрира той. Азис подчерта, че като кмет изпълнява решенията на Общинския съвет и призова групата на местната опозиция не само да критикува, а да предлага решения. Той припомни, че съветниците от ГЕРБ на последната сесия гласуваха против отчета за изпълнението на бюджета за 2015 г. и проектобюджета за 2016 г.

„През последните 13 години община Кърджали е вкарана в дългова спирала. Просрочените й задължения като дял от собствените й приходи надхвърлят 100 % /при средно 14 на сто за страната/, а размерът на разходите за текуща издръжка е достигнал 95 % от общите задължения. Това означава, че съвсем скоро цели функции и дейности ще спрат да функционират поради недостиг на пари“, категоричен е финансистът Огнян Иванов, председател на групата съветници на ГЕРБ.

Според него кметът услужливо оправдава дупките в бюджета със съфинансирането по европроекти, но не дава обяснение кое наложи да се похарчат 1,7 млн. лева за паркоместа в сградата на комплекс „Пентагон”, при положение, че по договор това е задължение на инвеститора.

„В графата безразсъдни грандомански проекти влиза и Пазарът на производителите, където такива няма, има само прекупвачи. Реалната цена, платена от държавата и общината за изграждането му, надмина 12 млн.лева, сега за спасяването му трябва да се разпродава общинска собственост, тъй като месечните му приходи са едва 35 000 лева и не стигат за погасяване на кредита. Към момента Пазарът дължи на общинската хазна около 1,1 млн.лева и не съществува даже хипотетична възможност за връщането им. Главоломно са набъбнали дълговете на общината към фирмите за сметосъбиране и сметоизвозване – над 10 млн. лева. Въпреки, че приходите от такса битови отпадъци са целеви, местната власт ги е отклонявала за обезпечаване на други дейности и така е натрупала огромни задължения за събиране на боклука“, заяви още Огнян Иванов.

Според него е фрапиращ и размерът на лихвите, и разноските по изпълнителни дела и такси към частни съдебни изпълнители, които общината е изплатила като ответник по дела, заведени от ощетени фирми – сумата възлиза на 4 407 049,06 лева. Към черната статистика финансистът прибави и похарчените 1,8 млн. лева от републиканския бюджет за ремонт на закрития плувен басейн, който и така и не е факт, а срокът за пускане в експлоатация отдавна изтече.

Ние ще продължим да задаваме въпроси и ще настояваме за конкретни отговори за неразумно раздутия щат на общинската администрация, за материалните стимули, раздавани на определени висши чиновници в неприлично големи размери, за окаяното състояние на уличното осветление, тротоарите и пешеходните зони, за хаоса с безразборното паркиране в града, за глутниците бездомни кучета, които тормозят хората, за безбожно високите цени на хранителните продукти в детските заведения, за овехтелия сграден фонд на някои общински училища, мога да изреждам още много безобразия, допълни Иванов. Той призовава колегите от опозицията в Общинския съвет да заемат активна гражданска позиция и да защитят интересите на данъкоплатците, най-малкото като разобличават публично демагогията на кмета и не му позволяват да манипулира гражданите, като изопачава или спестява фактите.

#фалит #Хасан Азис #ГЕРБ #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »