Девет компании искат да пренасят газ през Гърция

Девет компании искат да пренасят газ през Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Компанията IGB, която отговаря за реализирането на газопровода "Гърция-България" е получила 9 необвързващи оферти за пренос на газ.

Заявленията на интерес са за общ капацитет от приблизително 4,3 млрд. кубически метра годишно за газопреносни услуги - при прав поток от Гърция за България, и приблизително един милиард кубически метра на година при реверсивен поток от България за Гърция.

Акционерите в съвместната проектна компания „Ай Си Джи Би“ - „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Посейдон“ подписаха Окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка.

Компанията "Ай Си Джи Би" АД, отговорна за реализирането на газопровода "Гърция-България", обявява приключването на фазата "Изразяване на интерес" от Пазарния тест, извършван с цел предварително ангажиране на капацитет от газопровода.

Крайният срок на фазата "Изразяване на интерес" изтече на 8 април.

Задоволителният резултат от фазата "Изразяване на интерес" е успешна стъпка за "Ай Си Джи Би" и по-нататъшното развитие на проекта IGB като част от очакваното еволюция на българския, югоизточния и централноевропейския газов пазар към алтернативни източници и коридори за доставка на газ, осигурени чрез предоставянето на газопреносни услуги във вертикална посока от Южния газов коридор, казват от компанията.

Наличието на преносен капацитет в IGB ще осигури надежден коридор за внос на втечнен природен газ /LNG/ от региона, отбелязват Теодора Георгиева и Константинос Караянакос - изпълнителни директори на "Ай Си Джи Би" АД.

Пазарният тест ще влезе във втора обвързваща фаза - "Фаза на офериране", след получаване на указания и одобрение на националните регулаторни органи на България и на Гърция. Тогава ще се уточни какъв ще е реалният ангажиран капацитет въз основа на сключени договори, се посочва в съобщението.

 

#България #Гърция #газопровод #газ #компании #акционери #проект #газов пазар #тест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »