Половин милион французи на протест срещу реформа на трудовия пазар

Половин милион французи на протест срещу реформа на трудовия пазар
БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 500 000 души участват в протестите срещу либерализирането на трудовото законодателство, които в четврътък вечерта обхванаха цяла Франция, съобщиха синдикатите, цитирани от „Монд“.

Най-масови и ожесточени бяха протестите и сблъсъците в Париж, Марсилия, Нант, Лион и Тулуза. Само в Марсилия, вторият по големина френски град, бяха арестувани 57 души. В цялата страна пък са арестувани 124, заяви вътрешният министър Бернар Казньов.

Силите за сигурност трябваше да използват сълзотворен газ срещу маскирани младежи, които хвърляха бутилки и павета срещу силите на реда. При сблъсъците са ранени 24 полицаи, трима от които сериозно, те са пострадали при стълкновенията в столицата.

Властите трябваше също да вдигнат вертолети във въздуха, за да овладеят положението Протестната вълна срещу плановете на правителството за либерализиране на трудовия пазар започнаха преди два месеца. Тя включваше както масови протестни акции, така и спиране на работата, най-вече в транспорта.

Власните обявиха, че целта на реформата е да се намали 10-процентната безработица, но синдикатите смятат, че тя застрашава правата на работещите и ще задълбочи несигурността на работните места за младите хора.

#Франция #протести #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »