Сърбия след изборите: Сбиване в централата на РИК, опозицията се оплаква от фалшификации

Сърбия след изборите: Сбиване в централата на РИК, опозицията се оплаква от фалшификации
БГНЕС
A A+ A++ A

При оповестяването на поредните резултати от предсрочните парламентарни избори в съседна Сърбия в централата на Републиканската избирателна комисия /РИК/ се стигна до тежък инцидент, съобщават Танюг и БГНЕС.

След като председателят на РИК Деян Джурджевич и директорът на Статистическия институт Миладин Ковачевич оповестиха резултатите, представителите на коалицията "Двери-Демократическа партия на Сърбия" отправиха тежки вербални обвинения в манипулация и фалшификация на изборните резултати от 24-ти април. При суматохата се стигна и до бутаница, при която една жена от РИК изпадна в шок и се наложи да бъде настанена в Спешния медицински център в Белград.

Според последните резултати коалицията "Двери-Демократическа партия на Сърбия" получава 4.99 на сто от гласовете и няма да влезе в новата Скупщина - парламента, защото не преминава петпроцентовата изборна бариера. Лидерът на коалицията Бошко Обрадович се обърна към председателя на РИК с думите: "Как не ви е срам от народа... Ще посмеете ли да направите това... Какво излиза, че ние получаваме 4.9999 или с една дума, не ни достига един глас да влезем в парламента", каза още Обрадович.

Инцидентът стана след полунощ, когато РИК повести резултатите от 99.82 на сто от преброените бюлетини. Според тях Сръбската прогресивна партия /СПП/ на премиера Александър Вучич получава 48.24%, Социалистическата партия на Ивица Дачич - 10.96%, Сръбската радикална партия на Войслав Шешел - 8.81%, Демократическата партия на Боян Пайтич - 6.03%, Движението "Стига вече" на Саша Радулович - 6.03%, Коалицията между СДП-ЛДП и ССВ начело с Борис Тадич - 5.02% и Коалицията Двери на Бошко Обрадович – СДП - 4.99 на сто.

Преди това бившият сръбски президент и лидер на Социалдемократическата партия /СДП/ Борис Тадич обвини управляващата формация на премиера Александър Вучич в опит да промени волята на гражданите и да си присвои гласовете на опозицията. След среща с лидерите на опозиционните партии Тадич каза, че всички те се съмняват в работата на РИК.

За 12 часа РИК успя да преброи 98 на сто от гласовете. В същото време цели 4 дни не й достигат да преброи останалите 2 процента, каза още Борис Тадич. Той подчерта, че са регистрирани множество нередности и даде за пример няколко секции, където председателят на комисия е съобщил, че са получили нула гласове, а те са имали по няколко десетки.

"Подобни неща стават на територията на цялата държава. Изборният процес и демокрация са под въпрос в Сърбия", подчерта бившият държавен глава и добави: „Има пълна синергия между партията на Вучич и тази на Ивица Дачич от Социалистическата партия. И двете партии се опитват да оспорят волята на гражданите”, смята лидерът на СДП. В срещата на опозицията участваха освен Борис Тадич още и Санда Рашкович Ивич, Бошко Обрадович, Саша Радулович, Боят Пайтич и Чедомир Йованович.


#избори #Сърбия #инцидент #РИК #Тадич #фалшификации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »