Димитър Иванов: Турция ще подкрепя ДОСТ, вижда в нея послушна партия

Димитър Иванов: Турция ще подкрепя ДОСТ, вижда в нея послушна партия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС и ДОСТ са неравностойни формации. ДОСТ е опит да се отслаби ДПС и вътре да се създаде напрежение с оглед на това, че турското политическо ръководство не е доволно от недостатъчно протурските нагласи на Ахмед Доган и на ДПС. Затова реши чрез Лютви Местан да създаде партия, която ще бъде послушна.

Това коментира пред БиТиВи бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов, понастоящем ръководител на Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов".

По думите му, партията на Местан е инспирирана от турското политическо и държавно ръководство, но ДОСТ нямал шанс.

Според него определени политически и държавни сили в Турция винаги са работели подривно срещу единството на българската нация, целейки да отцепят турскоезичните българи от каузата на българщината и на българската държавност.

"Заблудата за Местан беше на Ахмед Доган. Местан никога не е бил харесван достатъчно много – нито в ДПС, нито в българското общество. Около него винаги е имало някаква хлъзгавост", коментира още Димитър Иванов.

Според него главният мотив за промените в Изборния кодекс са гласовете от Турция.

Още от Освобождението на България турската държава обгрижва българските турци и непрекъснато поддържа у тях надежда, че майката родина стои зад гърба им и е готова да им помогне, отбеляза той.

Българските турци са жертва на тази пропаганда, която идва откъм Босфора. Тя ги разсейва и подбужда надежди, че имат и втори шанс, каза още Димитър Иванов.

Той прогнозира, че ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, ще изгуби реалната власт в държавата, а ГЕРБ ще излезе от кондиция.

Основният проблем за ГЕРБ е как да съхрани властта си в оставащите до края на мандата повече от 2 години. Не допускам, че сам ще се кандидатира Борисов за президент, защото не е в негов интерес, допълни той.

Според него в парламента няма нова опозиционна на управлението коалиция, но има засилване на някои партии и сили, които са срещу мнозинството и срещу Бойко Борисов – БСП от едната страна и ДСБ от другата страна.

Според Димитър Иванов посланието на Ахмед Доган на конференцията на ДПС е било малко гневно по отношение на Бойко Борисов, което поставяло и ДПС извън възможните партньори на Борисов във властта.

Смяната на лидера на БСП не е основният въпрос, каза още Димитър Иванов. Дали ще е Миков или друг, няма никакво значение, ако те се движат в рамките на очертаната идеология, ако продължат традициите и възстановят това, което е разрушено, подчерта той.

#Лютви Местан #Ахмед Доган #ДОСТ #ДПС #турци #Турция #Бойко Борисов #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »