Готвят до 1500 лв. глоба за носене на бурка в Пловдив

Готвят до 1500 лв. глоба за носене на бурка в Пловдив
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 300 до 500 лева за първо нарушение и от 1000 до 1500 лева за второ нарушение предвиждат измененията в наредбата за обществения ред, свързани носенето на бурки на обществени места в Пловдив, научи Дарик радио.

Предложението на съветниците от групата на Патриотичния фронт-НФСБ-ВМРО вече е изготвено и ще бъде гласувано на следващата сесия на градските старейшини.

Пред Дарик радио – Пловдив съветникът от групата Александър Сиди обяви, че не може религиозни символи да бъдат афиширани на обществени места.

"Обличането по този начин е следване на политиката на джихадистите, която те се опитват от много време да прокарат в Европа и в частност и в България. Мотивът ни да внесем такова предложение, което впрочем ще направим в цялата страна, е преди да се появят хора, облечени по този начин по центъра на градовете, да ги спрем с наредба", коментира той.

Кметът Иван Тотев заяви, че е крайно време в Пловдив да се тръгне в тази насока и каза, че личното му убеждение е да подкрепи предложението на съветниците от Патриотичния фронт-НФСБ-ВМРО.

Освен забраната за носене на облекла и аксесоари, покриващи лицето, както и други видове религиозно облекло и символи, в предложението се предвижда и забрана за каквато и да е била дейност на вероизповеданията в детските градини и учебните заведения, както и на всички места, където се събират деца.

Не се позволява и религиозната агитация по улиците на Пловдив чрез раздаване на безплатни книги, дипляни, брошури и прочие, както и прокламирането на чудодейни, лечебни и целителни ефекти от дейността на вероизповеданието, освен ако не са с доказан клиничен ефект.

В края на април Общинският съвет в Пазарджик одобри забраната за носене на бурки на обществени места. Ден по-късно бурките бяха забранени и в Стара Загора.

#Пловдив #бурки #забрана #религиозни символи #Патриотичен фронт #вероизповедания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »