Плевнелиев: Екип от юристи проверява текстовете на Изброния кодекс, ако не отговарят - вето

Плевнелиев: Екип от юристи проверява текстовете на Изброния кодекс, ако не отговарят - вето
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев е създал специален екип в Президентството от юристи, които проследяват внимателно всеки текст от Изборния кодекс /ИК/, съобщи самият той в Копривщица. Този екип разглежда не само формулировките и тяхното значение, но и синхронът им с Конституцията и духа на демократичната държава. Това се прави с цел улесняване на гражданите да гласуват по-спокойно и свободно навсякъде, заяви Росен Плевнелиев.

Той посочи, че до два-три дни този екип ще му докладва и след обсъждане ще излезе с крайно становище. „Знаете много добре поел съм ангажимент към българския народ – вето, но с ясни аргументи. Ако има вето, то ще е по конкретни текстове с ясни аргументи“, каза Плевнелиев. Той подчирта, че поддържа непрекъсната връзка с българските граждани в чужбина и обеща техният глас да бъде чут.

Относно изборите и референдум 2 в 1 Плевнелиев посочи, че е горд с това, че е първият държавен глава, инициирал допитване до народа. „В моя мандат за първи път се проведоха не един, а два, очевидно ще има и трети национален референдум. Това е добре. Винаги съм заявявал тезата, че провеждането на референдум заедно с национални избори е добре за нашата демокрация“, подчерта президентът Плевнелиев.

Той приветства отказа да се наложи забрана за провеждането на референдум заедно с избори. Според него народните представители са се върнали към теза, която той защитава от години. „Радвам се, че ще има трети пореден референдум по време на моя мандат. Много внимателно трябва да се прецизира има ли съмнение за противоконституционност в някои от въпросите, които се задават. Винаги съм защитавал тезата национални избори да се комбинират с национален референдум. Няма нищо лошо гражданите да бъдат питани, но не по въпроси с популистка насоченост“, каза Плевнелиев.

#Изборен кодекс #българи в чужбина #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »