Турция прие закон за отмяна на визите за Шенгенските държави, без дори да изчака решението на ЕС

Турция прие закон за отмяна на визите за Шенгенските държави, без дори да изчака решението на ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона, който "ще влезе в сила от момента на отмяна на визите за турски граждани от страна на Европейския съюз", предаде ТАСС.

С този закон Анкара предварително е подготвила необходимата законова база за това ключово събитие в отношенията й с Брюксел. Утре Европейската комисия трябва да разгледа доклада за напредъка в преговорите с Турция по визовата либерализация. В случай че той бъде одобрен, фактически ще започне подготвителният процес, в резултат на който от 30 юни шенгенските визи за турски граждани ще бъдат отменени.

Така Анкара е подготвила предварително необходимото законодателство за отмяната на визите, което се смята от нея като ключово събития в отношенията й с Брюксел и в евроинтеграцията й.

На 4 май се очаква ЕК да разгледа доклада за напредъка на Турция в преговорите за либерализирането на визовия режим. При одобрение от страна на ЕС започва подготвителен процес, в резултат на който на 30 юни шенгенските визи за турски граждани ще бъдат отменени.

За тази цел е необходимо Анкара да изпълни 72 условия. Според някои оценки страната е приключила процеса за изпълнение на критериите и очаква отговорът на ЕС. Според данни на Би Би Си от тази сутрин ЕК е склонна в сряда да одобри премахването на визите с Турция, ако Анкара в действителност е покрила всички условия. Въпреки това се появи информация, че Турция не е изпълнила и половината от всички критерии на Брюксел.


#Турция #визи #Шенген #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници