Еврокомисията предлага да вземаме бежанци от други страни-членки под страх от 250 хил. евро глоба на човек при отказ

Еврокомисията предлага да вземаме бежанци от други страни-членки под страх от 250 хил. евро глоба на човек при отказ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи днес изменения в регламент за миграцията и убежището, които биха създали постоянен механизъм за преразпределяне на бежанци от едни държави-членки в други и ще се задейства автоматично, ако миграционният натиск над някои страни от съюза мине предварително определена граница.

Държавите, които отказват да проявят солидарност, приемайки бежанци от другите, ще бъдат глобявани, предвижда предложението, което се нуждае от одобрението на държавите-членки и на Европейския парламент.

Ако те го приемат, то би изменило т.нар. Дъблински регламент, според който всеки новопристигнал мигрант в ЕС трябва да получи решение на молбата си за убежище от държавата, където първо е стъпил на европейска територия. Досега това поставя под непропорционално висок натиск страните от южната граница на ЕС като Италия и Гърция. В Брюксел смятат, че другите са длъжни да проявят солидарност с тях и да поемат част от тежестта.

ЕК ще изчисли референтен коефициент на мигрантите, които всяка държава-членка може да поеме като процент от теоретичния поток. Коефициентът ще се основава на променливи величини като БВП, население, безработица, приети молби за убежище. После той ще се сравнява с реалния дял на кандидатите за убежище, които държавите са приели. Когато за някоя от тях реалният дял стигне или надмине 1,5 пъти референтния, механизмът за солидарност ще се задейства автоматично. 

Държавите-членки ще могат временно да не участват в преразпределението, но в замяна ще трябва да плащат по 250 000 евро за всеки мигрант на държавата, която го е приела вместо тях. Така отказът да приемеш 100 души би струвал 25 милиона евро, а за 1 000 - 250 милиона евро.

 

#Европейска комисия #бежанци #мигранти #Европейски парламент #убежище #БВП #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »