"Хюриет": Ахмет Давутоглу обмислял оставка

"Хюриет": Ахмет Давутоглу обмислял оставка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Ахмет Давутоглу обмисля да подаде оставка. Този слух витае от седмица насам и се засили вчера след негово рекордно кратко изказване, пише в. "Хюриет".

Още по-напечено стана днес, когато се разбра, че седмичната среща между Давутоглу и президента Реджеп Ердоган е изтеглена и вместо утре ще се състои днес.

Давутоглу направи изненадващо рекордно кратко изказване на заседание вчера на оглавяваната от него управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). То продължи само 26 минути.

„Мога да напусна всяко работно място, но няма да разбия сърцата на моите приятели, с които споделяме една обща кауза. Ще се оттегля, ако е необходимо. Напуснах такива работни места, каквито хората ще кажат, че простосмъртен не може да остави. Но никога няма да разбия сърцата на моите приятели в това движение”, каза Давутоглу.

Няколко дни по-рано - на 28 април, Централният изпълнителен комитет (ЦИК) - висшият орган на ПСР, лиши лидера й от правото да назначава нейни провинциални шефове. Това бе изтълкувано от наблюдатели като стъпка към подкопаване на властта на премиера.

На срещата на Комитета Давутоглу бил запитан дали тамошното му изказване е негова прощална реч, твърди "Хюриет".

"Все още не съм взел решение. Все още съм в стадий на вземане на решение. Преценявам", отговорил премиерът.

Вероятна причина за случващото се е борба за власт между Давутоглу и Ердоган. Преди да стане държавен глава, Ердоган бе лидер на ПСР и министър-председател. А Давутоглу бе външен министър.

След като Ердоган бе избран за президент перз 2014 г., той по конституция бе длъжен да се оттегли от всякаква партийна дейност. 

 

#Ахмет Давутоглу #Реджеп Ердоган #оставка #Партия на справедливостта и развитието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"