България е в топ 5 на страните с най-голям ръст на въглеродните емисии

България е в топ 5 на страните с най-голям ръст на въглеродните емисии
БГНЕС
A A+ A++ A

През 2015 се отчита слаб ръст на емисиите въглероден диоксид (СО2) от енергетиката в държавите от Европейския съюз - увеличението е в рамките на 0,7 на сто на годишна база. Това показват предварителните данни на Евростат, съобщават Investor и bloombergtv.

Въглеродният диоксид се сочи като една от основните причини за глобалното затопляне и държи дял от 80% от всички вредни емисии от държавите в ЕС.

Според европейската статистика  България е на пето място сред страните с най-голям ръст на емисиите СО2 през миналата година - увеличение от 4,6%. Лидер е Словакия, където повишението е в рамките на 9,5 на сто, следват Португалия  с 8,6% и Унгария - 6,7%.

На обратния полюс е Малта, където емисиите въглероден диоксид намаляват с почти 27%. В тази група са също така Естония (-16%), Дания (-9,9%), Финландия (-7,4%) и Гърция (-5%).

От Евростат отчитат въглеродните емисии при внос и износ на енергийни продукти в страната, в която са изгорени изкопаемите горива. Методологията е такава, че при внос на въглища например емисиите се увеличават, а при внос на електроенергия - емисиите намаляват, защото те се отчитат в държавата, в която е произведена енергията.

България е с дял 1,5% от всички емисии СО2 за енергийни нужди в ЕС, сочат още данните на Евростат за миналата година. Най-големият замърсител е Германия, която държи дял от 23% от емисиите на общността. Спрямо 2014 година обаче емисиите СО2 от Германия остават без промяна. Големи замърсители са още и Италия (10,6%), Франция (9,9%) и Полша (9,2%).

#България #Евростат #ръст #въглеродни емисии #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници