МВР иска да превърне един от лагерите за мигранти в затворен

МВР иска да превърне един от лагерите за мигранти в затворен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

МВР обмисля да превърне един от лагерите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в затворен, съобщи в. "Сега", като се позова на свои източници. Целта е да се гарантира, че подписаното между ЕС и Анкара споразумение за връщане на мигранти в Турция ще заработи.

Предвижда се процедурата по реадмисия да бъде най-много 14 дни. От задържането на чужденците от "Гранична полиция" до подаването на молба за закрила са отделени 3 дни. При отказ за предоставяне на закрила процедурата предвижда още 7 дни за обжалване пред административния съд. През това време българските власти искат да изпращат документите на заловения човек на турската страна и се надяват да получават отговор дали ще бъде приет обратно в рамките на 5 дни, пише "Сега". Идеята е отговорът от Анкара да идва преди или едновременно с окончателното решение на съда.

От ведомството на Румяна Бъчварова смятат, че за да заработи споразумението за реадмисия, чужденците трябва да бъдат временно настанявани в лагери от затворен тип. Към момента затворени са само центровете на дирекция "Миграция" в МВР, където пребивават мигранти с отказ за издаване на бежански статут и предстои експулсирането им от България. Бежанските центрове на ДАБ са от отворен тип.

Все още не е ясно кой от лагерите на ДАБ ще бъде затворен, но изданието припомня, че в началото на миналата година кметът на Харманли Михаил Лисков поиска центърът там да бъде пот закрит тип. Не се предвижда изграждане на нов бежански център.

Възможността да се правят затворени лагери бе регламентирана в Закона за убежището и бежанците в края на 2015 г. Предвидено е мигрантите да се настаняват там, само ако не може да се осигури редовното им явяване пред ДАБ, докато се разглеждат молбите им.

Посочени са обаче и други обстоятелства, които могат да доведат до затваряне - за установяване или проверка на самоличността, за установяване на факти, на които се основава молбата за закрила, когато това не може да се извърши по друг начин и има опасност чужденецът да се укрие, както и ако това се налага с цел защита на националната сигурност или обществения ред.

 

#МВР #мигранти #Агенция за бежанците #реадмисия #чужденци #лагери #гранична полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници