Полк. Станчо Станчев: Силните страни на нашата армия се състоят в това, че тя е попълнена с качествен състав

Полк. Станчо Станчев: Силните страни на нашата армия се състоят в това, че тя е попълнена с качествен състав
A A+ A++ A

Силните страни на нашата армия се състоят в това, че тя е попълнена с качествен състав. Това каза полковник от резерва доц. Станчо Станчев от Военна академия „Г. С. Раковски”, във връзка с 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

„Приемайки професионалната армия, осигурихме възможност модерната бойна техника да се управлява от оператори, които в продължение на години се занимават с тази дейност. Те стават прецизни, стават опитни и със своята добра подготовка повишават бойната възможност на армията, за да стане тя малка, модерна и мобилна”, посочи полк. Станчев.

Той обясни, че недостатъкът ѝ се състои в премахването на наборната военна служба, с което армията се откъсва от народа. „По-рано, през 90-те години, когато кризата в никакъв случай не беше по-малка, социологическите проучвания показваха, че разполагаме с от 72% до 75% подкрепа към Българската армия. Към настоящия момент тази подкрепа е някъде около 30%.

Това се дължи преди всичко и на това, че вече не всеки дом е свързан с армията. По-рано, почти от всяка къща излизаше войник и всеки носеше армията в себе си, сега има едно откъсване, което не се отразява положително върху авторитета на армията”, подчерта полк. Станчев.

#армия #състав #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »