Близо 170 хил. лв. ще плати държавата заради бавно правосъдие

Близо 170 хил. лв. ще плати държавата заради бавно правосъдие
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на правосъдието трябва да изплати близо 170 хил. лв. като обезщетения на пострадали от бавно правосъдие само за първите три месеца на годината. Кабинетът одобри днес допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство в размер на 169 780 лв., съобщи правителствената пресслужба.

Сумата е предвидена за изплащане на обезщетения през първото тримесечие на 2016 г. по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Техните заявления срещу актове, действие или бездействие на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.

След решението на кабинета днес, 1,5 млн. лв. от бюджета на министерството ще бъдат пренасочени в друго звено. Сумата, предназначена за "Политика в областта на изпълнение на наказанията" ще бъде използвана в "Политика в областта на правосъдието". По този начин ще бъде преодолян недостигът на утвърдените средства за персонал по бюджета на Главна дирекция "Охрана", аргументират решението си от Министерския съвет.

Освен това ще бъдат изравнени нивата на получаваните допълнителни възнаграждения - за нощен труд, време на разположение и за работа на официални празници, на служителите в главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията", където се прилагат сходни принципи за тяхното определяне и изплащане.

#Министерство на правосъдието #правосъдие #ВСС #срок #възнаграждения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници