Прокуратурата привика Ненчев заради ремонта на МИГ-овете, пусна го без обвинение

Прокуратурата привика Ненчев заради ремонта на МИГ-овете, пусна го без обвинение
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев бе призован днес в Софийска градска прокуратура, съобщиха от Министерството на отбраната. Призоваването е по предварителна преписка, уточниха от ведомството.

След около два часа военният министър си тръгна от СГП без обвинение. Той потвърди съобщената от Блиц информация, че е бил призован за разпит във връзка с прокурорска проверка на договора на Министерството на отбраната с Полша за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29. Сигналът бе подаден от ДАНС преди месец.

 Военният министър коментира пред журналисти, че проверката е за избора на компанията, която ще ремонтира двигателите, а не за цената им. В рамките на проверката са били разпитани експерти и негови заместници. Тя е  започнала по анонимен сигнал,  каза Ненчев. 

Запитан като свидетел или като обвиняем е бил в следствието, Ненчев заяви-„Извършва се предварителна проверка. Още не сме на този етап”.

„Говорихме за това как са сключени договорите за ремонт на двигателите на МиГ-29 . Какво е наложило да бъде сключен договорът с Полша вместо РСК-МИГ. Аз от самото начало се стремях към пълна прозрачност. Всички клаузи по договора ги обсъждахме в много широк аспект, включително и от медиите”, каза Ненчев.

Той припомни, че договорът е бил приет от МС и малко по-късно ратифициран от НС. „Изключително съм спокоен”, каза военният министър.

Ненчев не могъл „съвсем да се ориентира” по процедурата за това какви са съмненията на обвинението за нарушения. „Не сме обсъждали конкретни въпроси, свързани с цена. Това казах и на прокуратурата, че съм се водил от два основни причини. На 1-во място е геостратегическият избор на България и членството ни в ЕС и НАТО. Има решения, чрез които се настоява страните-членки да ограничат отношенията си с Русия и да се търсят първо партньори в рамките на ЕС, а ако няма такива да се търсят алтернативни методи”, подчерта Николай Ненчев.

Договорът предвижда шест самолетни двигателя да бъдат ремонтирани за сумата от 6.138 млн. евро. След ремонта ресурсът на всеки от двигателите на МиГ-29 ще бъде удължен с 350 часа, като гаранцията е за 200 часа.

Договорът бе оспорван от консорциума-производител на самолетите - РСК МиГ, тъй като те държат лицензите и разработките са тяхна интелектуална собственост. От Русия и от Полша потвърдиха, че от фабриката не са давали лиценз за ремонт и модернизация на техника за трети страни.

Министър Ненчев е придружен на разпита от Радан Кънев, който се явил като негов адвокат. Кънев  призова прокуратурата да бъде оставена да си свърши работата и коментира, че към момента няма доказателства делото за Миг-овете да е политическа поръчка

#Ненчев #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »