Криминалните групи вече се преквалифицират в трафик на незаконни мигранти

Криминалните групи вече се преквалифицират в трафик на незаконни мигранти
БГНЕС
A A+ A++ A

62 незаконно пребиваващи лица са задържани в страната по време на акцията на МВР, ДАНС и специализираната прокуратура в района на българо-турската и българо-гръцката граница, както и на територията на Западна България. От тях 39 души имат някакъв правен статут, т.е. вече са били регистрирани, а 23 души са незаконно проникнали в страната ни. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов на брифинг в специализираната прокуратура, предаде БГНЕС.

Задържани са за 24 часа и 75 души за каналджийство, след тях има и 6, обявени за общодържавно издирване. Образувани са 2 досъдебни производства, а има и други 14 обвинения по Наказателния кодекс.

В акцията са били ангажирани огромен брой полицаи - 1431 души. Това е първата по мащаб подобна операция за тази година. Проверени са 1010 рискови обекта, 10 810 лица, 4976 МПС-та. При операцията са задържани и три незаконни огнестрелни оръжия и 116 боеприпаси към тях.

След направен анализ в МВР става ясно, че броят на нелегалните мигранти, които пресичат страната ни, намалява. Това, според Костов, показва, че мерките, които МВР взима срещу нелегалните мигранти, са успешни. Сравнението, което прави Костов е между вчерашната голяма операция и подобни по мащаб операции от 2015 г., когато са залавяни с пъти повече мигранти.

Даниела Попова - ръководител на Апелативната специализираната прокуратура, разказа за втора операция на МВР, ДАНС и специализираната прокуратура. На 12 май е извършена операция за залавяне на организирана престъпна група за лихварство от кв. “Филиповци”. Лихварите са давали между 100 и 4000-5000 лв. на закъсалите си клиенти, като за всички суми над 1000 лв. са искали различни документи - лични карти, дебитни карти, нотариални актове за имоти, автомобили и др.

В рамките на операцията са направени 10 претърсвания на жилища и автомобили. В офиса на фирмата са намерени 5000 лв. Там са живели и двама от задържаните общо 8 души от бандата. При претърсванията са намерени много документи, лични карти, дебитни карти, от които става ясно и че са теглени суми. От задържаните, на 7 души са повдигнати обвинения. Един от бандата все още се издирва. Сред задържаните обаче е ръководителят на групата - Януш Йорданов. Обвиненията са му за ръководенето на групата, както и за лихварство.

По-интересното в този случай е, че при обиска на къщата на Януш Йорданов полицаите намират 30 нелегални имигранти, които са били затворени в едно от помещенията. На Йорданов все още не са му повдигнати обвинения и за каналджийство. Този случай показва, че покрай мигрантите в страната ни сред престъпните кръгове става много популярна каналджийската работа. Практически полицаите намират повече нелегални имигранти (30 души) съвсем случайно, отколкото при най-голямата полицейска акция за тази година (23 души).

В следобедните часове предстои да се гледа мярката за неотклонение на петима от задържаните по този случай. В рамките на следствието става ясно и, че мъжете са набирали шофьори, които да изкарват имигрантите в чужбина. Акцията срещу Йорданов става години след като полицията разбира за него. Има подавани сигнали още през 2009 г. срещу него, повечето хора не са искали да дават свидетелски показания. 20 души обаче вече са дали показанията си срещу него. Полицията знае, че Йорданов се занимава и с каналджийство от 2014 г. сега полицията и следователите събират доказателства, за да го изправят пред съда и по това обвинение.

#каналджийство #незаконни мигранти #МВР #ДАНС #специализирана прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »