Ирина Бокова: Неравенството между половете остава

Ирина Бокова: Неравенството между половете остава
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Времената се промениха, но неравенството между мъжете и жените остана. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на глобалния форум на жените лидери в София.

Бокова посочи също, че това неравенство влошава основите на цялото общество и подкопава основите на мира. Правата на жените и момичетата са неотделима част от универсалните права на човека. Убедена съм, че форумът ще отправи послания за образование на момичетата, за да станат те лидери в бизнеса, науката, политиката и в държавите, допълни още тя. Бокова заяви също, че само 60% от момичетата са ангажирани в началното образование в света, а 30% в средното. Твърде много момичета са принудени да работят и да се омъжват, вместо да учат.

Трябва да действаме заедно, за да преодолеем проблемите, посочи още тя. Глобалният форум на жените лидери събра в столицата ни водещи представителки от бизнеса, политиката, социалната, културната сфера, ръководители на научни центрове и университети.

Събитието се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за ръководител на ООН Ирина Бокова. Форумът има за цел да открои ролята на жените в съвременния обществен, социален и икономически живот и да предложи стъпки за постигане на реална равнопоставеност на половете. По време на тридневния форум участниците ще обсъдят текущите тенденции в постигането на равенството между половете на жените, ще потърсят начини за подкрепа и подобряване на ролята на жените в бизнеса и обществото. Изтъкнатите представителки от политиката и бизнеса, от национални и международни формации, а също от неправителствените организации ще търсят отговори на най-важните въпроси, свързани с насърчаване на лидерство на жените.

Общата цел е да се насърчат вдъхновяващи практики и модели за бъдещите поколения жени лидери. От българска страна във форума участват вицепремиерът и министър на образованието г-жа Меглена Кунева, вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика г-н Ивайло Калфин, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова. Сред високопоставените чуждестранни гости са премиерът на Бангладеш г-жа Шейх Хасина, която изигра историческа роля за демокрацията и правата на жените в страната си в трите си мандат като премиер.



#полове #неравенство #ЮНЕСКО #България #ООН #лидерство #Лиляна Павлова #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »