Прокурор Цацаров: Разследванията за корупция по високите етажи на властта ще се водят методично

Прокурор Цацаров: Разследванията за корупция по високите етажи на властта ще се водят методично
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разследванията за корупция по високите етажи на властта ще се водят методично, независимо кой е на власт. Няма забранени територии и недосегаеми любимци, увери главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНР.

Коментирайки потвърдената присъда на бившия началник на разузнаването Кирчо Киров и внесеното обвинение срещу екс ръководителя на Военномедицинска академия Стоян Тонев, той обяви, че те са приключени в нормалните законови срокове, като по тях не е имало натиск.

"От една страна ни обвиняват, че прокуратурата не преследва. Когато има обвинение, се мери от различен ъгъл - дали не се преследват политически опоненти. Удобни сме, когато не действаме, защото сме мишена на всички, като действаме сме неудобни", обобщи Сотир Цацаров.

В отговор на въпрос, главният прокурор обяви също, че разследването за корупционната схема в агенция автомобилна администрация тече в нормални темпове и ще се стигне до обвинение. "Нашето разследване ще даде картината на порочната схема, която възпроизвежда себе си", поясни Цацаров.

Попитан за разработката срещу бившите ръководители на Фонда за лечение на деца, главният прокурор обясни, че от специализираната прокуратура и ръководството на ГДБОП са го уверили, че са събрани достатъчно доказателства, за да се стигне до съд и по този случай.

"Повече не мога да коментира това текущо разследване. Целта не е да се атакува фонда или да се помага на министър да намести един директор, вместо друг", увери Сотир Цацаров. Той обеща, че делото няма да потъне.

В отговор на въпрос, главният прокурор каза още, че парламентът не може да си позволи втори път да отхвърли антикорупционния закон. През миналата седмица той не беше приет от парламентарната комисия за борба с корупцията.

"Ново отхвърляне ще е лош знак и за гражданите, и за европейските партньори на страната . Законопроектът има чисто технически недостатъци от правен характер, те могат да се решат между първо и второ четене, но той трябва да мине. Противното значи, че няма политическа воля за борба с корупцията", каза Сотир Цацаров .

Ходът на съдебната реформа до момента той определи, като политическият театър, изигран за сметка на прокуратурата. Според Цацаров с политически цели ще се използва и доклада, който ще изготвят пристигащите на 31 май европейски експерти.

"Експертите са качествени, хора с опит, действащи прокурори. Към 30 декември трябва да имаме анализ, който да покаже слабостите и силните ни страни, както и пътищата за постигане на по-добри резултати", каза още главният прокурор.

#главен прокурор #Сотир Цацаров #корупция #разследване #власт #партньори #обвинение #Автомобилна администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници