България празнува 24 май !

България празнува 24 май !
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В София традиционното шествие започна от Президентството и премина по булевард „Цар Освободител“, за да завие по булевард „Васил Левски“ и да се събере пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий.

В него се включиха десетки граждани и ученици, както и президентът Росен Плевнелиев. В словото си по случай най-българския празник държавният глава отбеляза, че през тази година се честват няколко големи юбилея, включително 1130 г. от създаването на писмеността.

„Трябва да се преклоним пред делото на всички, които се грижат за просветата от учителите пред научната общност и читалищните дейци до родителите“, каза Плевнелиев. Той призова децата да обичат книгите и словото. Президентът подчерта, че най-добрата инвестиция в бъдещето минава през образованието на младите българи.

Мажоретки и Духовият оркестър поведоха празничното шествие за 24 май в Русе По традиция учениците и децата от детските градини бяха разделени в два лъча, които преминаха по главната улица на дунавския град, за да се съберат на площада пред общината, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.



За първи път всички хорови формации в града излязоха заедно на сцената, за да изпълнят химна „Върви, народе възродени“. Той е написан в Русе през 1882 г. от Стоян Михайловски, докато е бил учител в Мъжката гимназия. Заедно с певците в изпълнението се включи и Духовият оркестър. 

Над 10 000 на празнично шествие във Варна 64 блока се включиха в празничното шествие по случай 24 май в черноморската ни столица, предаде кореспондентът на БГНЕС от Варна.

В шествието се включиха над 10 000 ученици, студенти, дейци на образованието, науката и културата. Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ шествието по булевард „Мария Луиза“ традиционно поведоха учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, следвани от възпитаниците на ОУ „Панайот Волов“, което т.г. получи почетен плакет от президента, по случай своята 135-та годишнина.


#писменост #култура #празник #България #Русе #София #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"