Еврокомисарят Канете призна: България е с потенциал за европейски газов хъб!

Еврокомисарят Канете призна: България е с потенциал за европейски газов хъб!
БГНЕС
A A+ A++ A

България е с потенциал за европейски газов хъб. Страната има изключителна даденост да е основен играч и да се превърне в лидер във вразка с изграждането на европейски газов хъб. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера на България Бойко Борисов, предаде 3e-news.net.

Миналата година, когато дойдохме, вие ни казахте "Защо да няма газов хъб тук?". Ние работим и в България ще има газов хъб, каза Канете.

„България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа”, добави европейският комисар.

„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта още Канете.

Изграждането на интерконектори е много трудна работа, а ние работим по 14 такива проекта. С България обаче нещата вървят по-бързо. Вие сте лидер, има възможност и газов хъб в България ще има, обясни още еврокомисарят по енергетиката. Той се ангажира с оказване на помощо от страна на ЕК и на Сърбия за по-бързо изграждане на интерконекторната връзка. Канете допусна и участието на руски газ в бъдещия интерконектор.

Искаме да предотвратим кризи, подобни на тези от 2006 г., когато газа се ползваше като политическо оръжие, обясни още еврокомисар Канете подкрепата си за страната ни. 

Ключовота дума в изказването на комисар Канете е доверие, коментира от своя страна премиерът Борисов изказването на еврокомисаря па енергетиката. Премиерът обясни, че България прави пазар. "На практика ние правим един голям пазар", каза премиерът. "Ние искаме да изградим един такъв модел, който да е европейски", допълни Борисов.

Енергетиката е приоритет не само за ЕС и ЕК, но и за България. Тя е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа. Затова съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим и нещата, които постигнахме от миналата година насам, заяви още Канете.

Еврокомисарят обясни, че се работи и по интерконектора с Гърция, където нещата вървели добре, а също така и по финализирането на този с Румъния и със Сърбия. „Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност. И високо оценяваме работата, свършена от българския екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Създаването на интерконектор е трудно нещо, а ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката”, отбеляза още Канете.

Той заяви и че по отношение на България нещата вървят по-ускорено отвсякъде другаде, „защото вашата страна е лидер в усилията за установяване на сигурност по доставките и имате потенциал да станете много важен лидер в Европа”.

„Горд съм, че България е надежден член на ЕС. Това се базира на три неща – постигнахте редуциране на вредните емисии, постигнахте енергийна сигурност и ефективност. Вие вървите в посока на пълната либерализация на вашия енергиен пазар, но зачитате нуждите и на по-уязвимите енергийни консуматори”, каза още Канете.

„Миналата година започнахме с една идея, която беше просто една идея, но вече през годината я материализирахме, защото първо интерконекторите вече са налице, действате и по другите направления и ние искаме да действаме още в тясно сътрудничество с вас, за да сме сигурни, че ще продължим в този дух. Спазва се законодателството на ЕС по отношение на енергетиката, ние искаме да предотвратим кризи, подобни на тези през 2005 г. и 2009 г. Газът тогава се ползваше като политически инструмент и не искаме да се повтаря това. Искаме да има наличностите и способите, за да можем да гарантираме доставките”, категоричен е еврокомисарят.

Той подчерта още веднъж, че България е ключов елемент в тази гаранция и ЕК затова подкрепя българското правителство за разработването на газов хъб на територията на България, за увеличаване на капацитета на вътрешната газопресносна мрежа.

 

#Канете #Борисов #газов хъб #интерконектори #газова инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »