Окончателно: ЕСО и Булгартрансгаз ще внасят 5% от приходите си във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“

Окончателно: ЕСО и Булгартрансгаз ще внасят 5% от приходите си във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“
БГНЕС
A A+ A++ A

Въвежда се 5% вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз. Това стана факт с последните промени в Закона за енергетиката на първо четене. Промяната бе подкрепена от 104 депутати, 13 бяха против и 11 се въздържаха. Според вносителите на предложението от ГЕРБ вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на Фонда с оглед либерализацията на пазара.

В мотивите на закона се посочва, че в последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за Фонда с цел покриване на разликите между пазарната и преференциална цена и цените по дългосрочните договори. Дружествата са в добро финансово състояние и това няма да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати, изтъкват от ГЕРБ. Изчисленията, според тях показват, че очакваните допълнителни приходи във Фонда са в размер на 17 млн. лв. от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и 13 млн. лв. от Булгартрансгаз.

По време на дебатите преди приемането на промените в Закона за енергетиката Таско Ерменков от БСП коментира, че сме свидетели на пукането на още един балон в областта на енергетиката. „Как може да се предлагат неща в последния момент, които бяха ясни от дълго време. Ако ще слагаме 5% върху преноса трябва да сложим и 5% върху разпределението. Не виждам друга логика тук”, заяви Ерменков. Той посочи, че ако логиката е да се съберат малко повече пари от държавата, за да се разплати тя с частниците, няма нищо против, но да се каже ясно. „Изрично кажете, че става въпрос за ЕСО и за Булгартрансгаз и го запишете в закона, не в мотивите. За пореден път се отнасяме с държавно дружество като с брашнен чувал”, убеден е Таско Ерменков.

От своя страна Мартин Димитров от РБ му отвърна, че разбира, че човек трябва да е скептичен, но когато е скептичен към мерки, които дават добри резултати, е притеснително. „Решават се проблеми най-вече от миналото. През 2014 г. дефицитът на НЕК, оставен от кабинета „Орешарски” е 586 млн. лв. През 2015 г. дефицитът бе намален с пове1е от 2 пъти. За първото тримесечие за 2016 г. НЕК е на печалба от 39 млн. лв.”, изтъкна Димитров. Той обясни, че е било решено този път за разнообразие начело на КЕВР да застане честен човек. „Въведохме по-добър контрол в българската енергетика. Комбинираните мерки в сектора доведоха до намаляването на дефицита в НЕК”, допълни Мартин Димитров.

Председателят на енергийната комисия и вносител на промените Делян Добрев обясни, че с приемането на това законодателство няма да се вдига с 1 лв. задължение към обществото за българския бизнес. „Този 1 лв. трябва да го платим през това законодателство през ЕСО и за Булгартрансгаз или чрез българския бизнес”, обясни Добрев.

Рамадан Аталай от ДПС обясни, че Движението ще подкрепи промените в закона, защото тази идея за стабилизиране на енергийната система не е идея само на ГЕРБ, а е идея откакто изпълнителната власт от 2008 г. - насам е допускала определени грешки. „За тези грешки трябваше да се вземат рестриктивни мерки, за да се въведе стабилността в енергийната система. „Когато по време на управлението на Орешарски предложихме диференцираният подход и всеки, който е нанесъл вреда в енергийната система, да плаща толкова, колкото конкретно е навредил, ГЕРБ беше против”, припомни Аталай.

Бившият енергиен министър в кабинета на Пламен Орешарски Драгомир Стойнев смята, че големият въпрос в тази промяна е налаганата допълнителна такса върху ЕСО и Булгартрансгаз. Той обясни, че няма никакъв анализ или оценка на въздействието как това предложение ще се отрази върху финансовото състояние на ЕСО и Булгартрансгаз. „Големият въпрос е как и докога ще подпомагаме този Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Защо облагаме единствено държавни предприятия, защо не се облагат и газоразпределителните и електроразпределителните предприятия. Редно е и те да бъдат съпричастни”, заяви Стойнев. Той подчерта, че при представянето на промените в Закона не бяха приложени мотиви на КЕВР и Министерство на енергетиката.

#Електроенергийния системен оператор (ЕСО) #Булгартрансгаз #Ерменков #Мартин Димитров #Делян Добрев #Рамадан Аталай #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »