Първанов: Кандидатът за президент на АБВ трябва да е държавник и избираем

Първанов: Кандидатът за президент на АБВ трябва да е държавник и избираем
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът за президент на АБВ трябва да е доказан държавник и да е избираем. Така лидерът на АБВ Георги Първанов описа евентуалния бъдещ кандидат за президент на АБВ, предаде БГНЕС.

„Познавам хора от АБВ и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основни критерия. Поставяме си за цел на есен на президентските избори да се борим за спечелване”, зарече се Първанов.
По темата дали той самият има право да се кандидатира отново за държавен глава, лидерът на АБВ отказа да влиза в конституционно тълкувание по темата. „Имам мнение, базирано на наши експерти. Ние не можем да предизвикаме питане на Конституционния съд, нямаме толкова депутати или други механизми. Нека да не се вторачваме, по-важни са политиките”, призова Георги Първанов.

Той коментира, че Националният съвет на АБВ е дал мандат на Изпълнителното бюро да води преговори с други политически партии и НПО по общи политически и законодателни инициативи, както и за издигане на евентуален кандидат за президентските избори на АБВ или партиите (Гергьовден, Народен съюз и БЗНС „Александър Стамболийски”), с които АБВ напоследък работи по различни теми.

Помолен да коментира тълкуването на премиера Бойко Борисов, че АБВ е излязло от властта, за да може Първанов да се кандидатира за президент, Първанов отвърна лаконично, че ако Борисов предпочита такова тълкувание на действията на АБВ, няма да спори с него, но ще му прати доклада, който изнесе на конгреса на АБВ, който надълго и нашироко обосновава акта на оттеглянето на АБВ от изпълнителната власт.

„Ако кабинетът беше оздравен, беше получил нова сила и перспектива, няма нищо по-естествено да продължим представянето си в него, но това е вече минало време. Ще видим кой ще се кандидатира, това е все едно аз да кажа, че Борисов остава като премиер, за да се кандидатира за президент. Това е малко като вица, че крокодилът не е толкова дълъг, колкото зелен. Едно са мотивите за участието във властта, друго е онова, което ни кара да се борим за спечелването на президентските избори, което е ясната цел на АБВ. Преди да имаме номинация на АБВ и да имаме решение на коалицията няма да коментирам различни варианти, включително вариант за мое участие или неучастие”, категоричен бе Георги Първанов.

Той призна, че го изпълва със скептицизъм тенденцията за остри и негативни изказвания за АБВ през последните седмици от някои представители на „Позитано”. „Ние гледаме с разбиране и чувство за хумор за всичко онова, което се случва. Ще бъде жалко лявото да се разединява, когато дясното се обединява. Когато се мисли за кандидатура за президент трябва да има равноправна коалиция, каквото направих 2001 г. Коалиции от типа хикс плюс не са работещи. Тенденция за сблъсъка между ляво и дясно по време на президентски избори не е добра за президентската институция”, смята председателят на АБВ.

 

#АБВ #президент #Георги Първанов #Бойко Борисов #Позитано #експерти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"