Поръчки за проектиране и сторителство на "Хемус" ще бъдат обявени през юни

Поръчки за проектиране и сторителство на "Хемус" ще бъдат обявени през юни
Снимка: МРРБ
A A+ A++ A

Очаква се през юни да бъде обявена поръчка за изграждане и проектиране на участъци от автомагистрала "Хемус", за които по нареждане на премиера Бойко Борисов предната поръчка беше отменена. Очаква се до средата на юни съдът да се произнесе по единствената жалба на единия от предишните обявени за изпълнители по трасето.

Това се разбра от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол.

Тя припомни, че трасето, за което става дума преди е било разпределено в два лота - Ябланица – Угърчин и Угърчин и Плевен. Сега трасето е разделено на повече лотове с цел да се избегне изграждането на тунели, с което да се спестят пари.

Комисията за защита на конкуренцията не уважи жалбите на изпълнителите заради спряната поръчка, но един от тях обжалва по съдебен ред и се очаква съдът да се произнесе до средата на юни, посочи Павлова.

През следващия месец се очаква да се избере и изпълнител, тъй като при него не се налага да се променя драстично проекта, за да се спести от съоръжения.

В отсечката на магистралата в района на Велико Търново през юни ще се обяви процедура за избор на проектант за изготвянето на технически проект, който да доближи трасето до града и да се избегне изграждането на тунели. Това обаче налага нова оценка за въздействието върху околната среда, която ще отнеме между 6 и 9 месеца, нови парцеларни планове, отчуждителни процедури.

За трасето през Кресненското дефиле на автомагистрала "Струма" министърът посочи, че в момента се разглеждат четири алтернативни на тунел проекта и се очаква към края на годината да има намерено най-доброто проектно решение.

В момента по ОВОС се анализират четири нови алтернативи извън осемте в търсене на най-доброто проектно решение. Към края на годината ще има реална представа.

#Лиляна Павлова #магистрала #Хемус #Велико Търново #отсечка #Струма #Кресненско дефиле #министър #тунел #Ябланица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »