България е на опашката по усвояването на пари от еврофондовете: 22-ри сме от 28 страни членки

България е на опашката по усвояването на пари от еврофондовете: 22-ри сме от 28 страни членки
БГНЕС
A A+ A++ A

Разбива се митът, че ГЕРБ усвоява много пари от еврофондовете, заявиха в декларация от ПГ на "БСП лява България". Позицията беше прочетена от парламентарната трибуна от депутата Иван Иванов.

По последни данни на Евростат страната ни е на 22-ро място в ЕС по усвояване на средства от 28 страни членки. Като прибавим финансовите корекции и загубата на национални средства за незавършени в срок проекти, ще се окаже, че сме на последно място по тези показатели през първия програмен период, прогнозира Иванов.

"В последните години, особено през втория мандат на премиера Борисов, управляващите, залагаха европейските средства като основен двигател на растежа на българската икономика, но за съжаление движението е на ръчна спирачка", се казва в декларацията.

"Заливани ежедневно с информация за блестящите успехи на правителството в харченето на европейска пара, българските граждани в захлас следят рязането на ленти от уважаемия премиер Борисов. Само че нещата не са толкова розови", отбелязват социалистите.

"Усвоените" 99 процента от програмен период 2007 - 2013 средства са пари на българския данъкоплатец, посочи Иван Иванов. Той отбеляза, че на първо място се харчат държавни пари, а после Европейската комисия евентуално ги възстановява. По думите му ударното харчене на средства от бюджета е увенчано със стотици некачествено изпълнени проекти. Иванов посочи информацията в медиите за пропаднали стадиони, калпаво изолирани сгради и "превърналото се в практика тичане на министър-председателя от магистрала на магистрала за рязане на ленти, а след него те пропадат".

От "БСП лява България" отбелязаха, че досега на страната ни са наложени две корекции - по програма "Околна среда" за 152,9 млн. лева и по програма "Регионално развитие" за близо 133 млн. лв., а в Държавен фонд "Земеделие" ДАНС проверяват десетки проекти. В сектор "Транспорт" Иванов отбеляза, че от 11 големи инвестиционни проекта в обхвата на програмата четири не са завършени в периода на допустимост на разходите.

По думите му дотук сигурни за сметка на бюджета ще бъдат  400 млн. лева.


Изправени сме пред поредната нулева година по отношение усвояването на средства от новите оперативни програми, посочи още той. По думите му статистиката говори, че усвояемостта е под 2 процента. Обричате държавната политика в работата с еврофондове на провал, обвиниха от "БСП лява България" управляващите.

#еврофондовете #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"